Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da je podrškom vetu srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na posljednji zaključak Predsjedništva pokazano srpsko jedinstvo u Narodnoj skupštini.

“Podrška vetu je pokazala da Republika Srpska funkcioniše i da ona donosi odluke u skladu sa demokratskim i civilizacijskim pravilima u parlamentu Srpske”, izjavio je Stevandić novinarima u Banjaluci, nakon završetka jednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Stevandić je rekao da ovo pokazuje i da je pitanje glasanja za vitalni nacionalni interes iznad političkih podjela, političkih partija, blokova vlasti i opozicije, ističući da je to najvažnija poruka iz Banjaluke pred teška vremena koja dolaze.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da su ovim na neki način “naučili pameti” članove Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića i pokazali da oni ne mogu da odlučuju bez Republike Srpske, odnosno da Srpska može da stavi van snage sve odluke koje su donijeli preglasavanjem.

“Vjerujem da će im ovo biti nauk za ubuduće da ne troše nama pare u parlamentu Republike Srpske za zakazivanje sjednice i da ne troše sebi vrijeme i živce, sem ako nisu u nekoj posebnoj mentalnoj fazi da rade potopuno uzalud Sizifov posao preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH”, naglasio je Stevandić.

On je rekao da glasanje u parlamentu Srpske prevazilazi jedan akt koji su pokušali da internacionalizuju Komšić i Bećirović.

“Da je to prošlo i da su uspjeli nekim kolateralnim kanalima da djeluju na opoziciju i podstaknu neku svađu i da mi to u međusobnim razmiricama ne izglasamo, ovaj dokument bi imao svoju međunarodnu verifikaciju”, upozorio je Stevandić.

Stevandić je rekao da nisu usvojeni predloženi zaključci poslaničkog kluba PDP-a, odnosno tačka tri zaključaka, jer bi to otvorilo problem sa Vijećem naroda Republike Srpske.

On je dodao da veto srpskog člana Predsjedništva BiH nije podržao samostalni poslanik Amir Hurtić, dok je uzdržan bio samostalni poslanik Ramiz Salkić.

Narodna skupština Republike Srpske danas je dvotrećinskom većinom podržala veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na zaključak Predsjedništva koji je usvojen na posljednjoj sjednici bez konsenzusa.

Za ovu odluku od 72 prisutna poslanika, glasalo je 66.Odluka Narodne skupštine Srpske stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u “Službenom glasniku” Republike Srpske.

Na posebnoj sjednici narodni poslanici danas su podržali odluku o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH prema kojoj je zaključak Predsjedništva BiH povodom “eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH”, usvojen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 10. oktobra, veoma štetan po vitalne interese Srpske