Komentarišući odluku da SAD sankcioniše pojedine funkcionere Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić smatra da je jasno da su američke sankcije koje su uvedene rukovodstvu Republike Srpske napad na suverenitet i odluke srpskog naroda koje sprovodi rukovodstvo Srpske. Prema Stevandićevim riječima, koji se i sam nalazi na američkoj crnoj listi, sankcije su svojevrsna poruka i politička odmazda zbog odbijanja da se Republika Srpska pokori ciljevima američke spoljne politike na Balkanu. A ti ciljevi su antisrpski, jer poruka je da će svako protivljenje unitarnoj BiH biti kažnjeno.

“Pošto smo se zalagali za zaštitu Dejtonskog sporazuma, što ugrožava američke interese, Amerikanci su se odlučili da pokušaju da daju input drugim, sebi povoljnijim funkcionerima da se kandiduju i da im otvore put za nasilnu smjenu vlasti”, poručuje Stevandić.

Stevandić dodaje da ga sankcije SAD nisu pogodile: “Lijepo sam to primio. Smatram to jednim vidom priznanja za dugotrajnu, nepokolebljivu i dosljednu politiku. Ona se ogleda u opiranju i odbijanju da se povlađuje anglo-američkim faktorima i njihovim političkim centrima moći, to je kontinuirana politika koja drži do sebe, do Republike Srpske i njenog neutralnog statusa, njenog uticaja na politiku u BiH, a Boga mi i na Balkanu”, rekao je Stevanduć i dodao da se Republika Srpska drži postulata spoljne politike Srbije i njene neutralnosti.

“Sve zarad opstanka srpskog naroda u formi u kojoj ima državnost, u kojoj je zaštićen i u kome neće radi suludih zapadnih projekcija izgubiti svoju samostalnost u odlučivanju i svoju garanciju postojanja”, navodi Stevandić i smatra da je trenutna garnitura političara u SAD najgora do sada.

“Smatram da je ovo najgora garnitura u politici SAD i da je ona usmjerena na podršku svim onima koji od Srbije žele da otmu institucije i teritorije. Američka administracija usmjerena je i na traženje političkih činilaca u srpskom narodu, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, koji će biti njihove sluge. Oni koji to nisu biće ‘odlikovani’ sankcijama. To suštinski ne znači ništa. Nemam imovinu, nemam firmu, ne učestvujem u platnom prometu u SAD. Smatram to gestom lične pakosti”, ističe Stevandić.

Dodaje da je čudno da se Ministarstvo finansija odlučilo na političke razloge sankcija, odnosno priznalo da je riječ o političkoj odluci, nakon što je, kako kaže, “jako dobro pretreslo sve naše račune i imovinske karte, uvidjevši da ni kod mene, ni kod gospodina Viškovića, gospodina Bukejlovića, ni kod gospođe Cvijanović, ne postoji ništa sporno”.

“Ne postoji ništa, ni što se tiče trenutne vlasti u RS, niti ličnog karaktera, što bi moglo da nas natjera da postanemo američki podanici pod prijetnjom. Ovdje je potpuno jasno da je riječ o napadu na suverenitet i odluke srpskog naroda koje sprovodi rukovodstvo Republike Srpske, a to su političari koji imaju najveću podršku i koji su izabrani demokratski, sa najvećim brojem glasova”, naglašava Stevandić.

Prema njegovim riječima, SAD sankcionišu sve one koji vode suverenu politiku i odupiru se uticaju Zapada. Kao primjer ističe sankcije uvedene šefu BIA-e Srbije Aleksandru Vulinu, ali i Mađarskoj i njenim državljanima.

Stevandić dodaje da je veliko je licemjerje reći da sankcije nisu usmjerene protiv srpskog naroda, koji je velikom većinom izabrao funkcionere koji su sankcionisani jer su inicirali donošenje nekog zakona.

“Potpuno je jasno da je riječ o američkoj politici i njenim težnjama da joj se svi potčine. Takođe, evidentno je koliko je ta politika napravila promašaja i izgubila poštovanje u svijetu. Republika Srpska je posljednja na kojoj bi trebalo trenirati ‘mišiće’”, naglašava Stevandić, ističući da je “sve ovo potpuno bespotrebno i vodi daljem ameroskepticizmu u svijetu”.

“Oni se u obrazloženju pozivaju na Dejtonski sporazum, a mi štitimo Dejtonski sporazum, smeta im što donosimo zakone. Šta drugo radi zakonodavstvo, nego donosi zakone?! Navodno urušavamo Ustav BiH, a mi donosimo zakone da očuvamo ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum. Možda im ne bi smetalo da je ovdje bezakonje, a zakon im smeta. Mogu samo reći da su od glupih američkih odluka gluplja jedino obrazloženja kako i zašto su te odluke donijeli”, poručuje Stevandić.

„Vjerovatno je trebalo da iniciramo donošenje bezakonja koje radi visoki predstavnik ili američke diplomate u BiH, pa bismo bili pogodni. Ali, pošto smo se, kako piše u odluci, zalagali za donošenje zakona, koji po nama štite dejtonski ustav i republiku Srpsku, a po njima ugrožavaju američke interese, oni su se odlučili da pokušaju da daju input nekim drugim, sebi povoljnijim funkcionerima da se kandiduju i da im otvore put za nasilnu smenu vlasti“, ironično napominje Stevandić.

Neutralnost BiH, dobri odnosi sa Rusijom i Kinom, kao i neraskidivi odnosi sa Srbijom politika su koja smeta Amerikancima i potpuno je jasno da bi oni u Republici Srpskoj željeli drugačiju vrstu političara, dodaje Stevandić.

Jasno je da Amerika u Republici Srpskoj želi političku garnituru koja se neće protiviti ulasku BiH u NATO. Sadašnje političko rukovodstvo je, podseća Stevandić, na sjednici Narodne skupštine, stavila van snage odluku o stupanju BiH u NATO i izglasala je Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

„Od tada počinju frontalni napadi na Dodika, a kasnije i na sve nas koji činimo osovinu te garniture. Zatim, kada je počeo rat u Ukrajini, oni su tražili potpunu konfrontaciju sa Rusijom, a mi smo obezbjedili da BiH ostane neutralna, što je za njih neprihvatljivo. Ja sam bio u februaru u posjeti Savjetu federacije i Državnoj Dumi, a u maju sam u Sankt Peterburgu prisustvovao Ekološkom forumu, gde sam održao predavanje o osiromašenom uranijumu, što je za njih drastično odudaranje od američke spoljne politike, jer oni imaju promotere koji tvrde da je osiromašeni uranijum vrlo koristan”, navodi Stevandić.

On dodaje da je artiljerijska priprema za uvođenje sankcija počela je prije nekoliko mjeseci, kroz razne optužbe i targetiranja, kako bi bio otvoren put stranoj intervenciji u BiH. Međutim, dodaje Stevandić strana intervencija u Republici Srpskoj nemoguća je zbog jedinstva srpskog naroda.

Podsjećamo, Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD uvela je sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću i ministru pravde Milošu Bukejloviću zbog, kako su naveli, neustavnih i antidejstonskih akcija. Iz Ambasade SAD u BiH navode da su oni „direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimenjivim u Republici Srpskoj.