Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić rekao je da je Republika Srpska uspješno izbjegla zamku koja se pripremala za Milorada Dodika, koja je uključivala raspisivanje potjernice ukoliko se on ne bi pojavio na ročištu, kao odgovor na optužnicu podignutu protiv njega. “Gospodin Dodik nema razloga da se plaši i čvrsto stoji iznad ovih optužbi,” istakao je Stevandić tokom gostovanja na televiziji Pink.


Stevandić dodaje da je optužnica protiv Dodika posljedica nepromišljenih odluka koje je donio Kristijan Šmit i da je to odluka koja predstavlja tragediju za međunarodnu zajednicu i Evropu. “Njemačke kolege su nam pružile uvid u to ko je zapravo Kristijan Šmit. To je čovjek koji je sklonjen iz Njemačke upravo zato što je tamo pokušao da nametne zakone“,rekao je Stevandić i dodao da je Šmit takođe pokušavao rehabilitovati nacističke pilote, i da je jasno da takvoj osobi nije problem stvoriti sukobe u Bosni i Hercegovini.


Komentarišući odluke Kristijana Šmita, Stevandić je napomenuo da bi čitava Republika Srpska trebala ići u zatvor, jer ni vlast ni opozicija, ne prihvata njegove odluke.


“Važno je shvatiti da Šmit sam po sebi nije bitan, već su bitni oni koji su dopustili da se njegove odluke nametnu,” smatra Stevandić.

“To su isti oni koji nisu dozvolili Srbima sa 35% glasova u Crnoj Gori da budu dio vlasti, a oni sa 2% glasova bi dobili nekoliko ministarstava, to su isti oni koji su proglasili naše ljude na Kosovu teroristima zbog toga što su se pokušali zaštiti od ugnjetavanja.”


Stevandić je istakao da je Republika Srpska stabilna i da postoje faktori u međunarodnoj zajednici koji smatraju tu stabilnost problematičnom. Podizanje optužnice protiv Dodika je, prema Stevandiću, samo pokušaj izazivanja reakcija i provokacija, koje Republika Srpska neće prihvatiti.


Osvrćući se na ulogu predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, Stevandić je izrazio zahvalnost što se srpski narod više ne okuplja samo u obilježavanju tragedija, već i u trenucima kada se otvaraju mostovi, auto-putevi i slični infrastrukturni projekti. Takav razvoj, po njegovim rečima, doprinosi jačanju nacionalne svijesti.


On dodaje da je pohvalno to što je predsjednik Vučić posvećen očuvanju mira i stabilnosti.