Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić u potpunosti je odbacio i demantovao sve navode „Instituta za istraživanje genocida Kanada“, ocijenivši ih nastavkom podmetanja i laži.

Stevandić tvrdi da je u pitanju recikliranje starih laži.

-Više puta je bilo sličnih pokušaja i nikad nije bilo ni najmanjeg osnova kao što nema ni sad. Potpuni je idiotizam da se kao osnov žele upotrijebiti Šmit ili američke sankcije. To je samo još jedan vid pritiska i pokušaj da se onesposobe oni koji vode, predstavljaju i brane Republiku Srpsku. Teško će se naći čistija ratna prošlost od moje. Lažima se istina ne dokazuje, već upravo suprotno što će se i ovaj put desiti. Sa velikim ponosom i mirom podnosim i raskrinkavam sva podmetanja i laži! – izjavio je Stevandić.

Podsjećamo, takozvani Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je zatražio od Kristijana Šmita da korištenjem bonskih ovlaštenja sankcioniše predsjednika NSRS Nenada Stevandića zabranom obavljanja bilo koje političke funkcije.

Kako ističu, osnov za to je stavljanje Stevandića na američku crnu listu jer je direktno odgovoran za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini RS kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimenjivim u Srpskoj, čime se negiraju institucije BiH, opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ozbiljno narušava mir i stabilnost u regiji.

Kako su saopštili iz IGK, drugi osnov za primjenu bonskih ovlaštenja je „osnovana sumnja za izvršenje ratnog zločina i zločina protiv čovjećnosti za vrijeme agresije na BiH“. Istovremeno IGK je podnio krivičnu prijavu protiv Stevandića Tužilaštvu BiH.