Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je večeras sa narodnog mitinga “Branimo Srpsku” u Zvorniku da Republika Srpska i njeni građani neće mijenjati slobodu za ništa, kao što neće mijenjati ni svog predsjednika Milorada Dodika za Kristijana Šmita.

“Nema zamjene za slobodu u kojoj živimo, a sloboda znači da izaberemo predsjednika Republike Srpske, da izaberemo srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednika vlade i ministre, kao i sve gradonačelnike u Republici Srpskoj. Mi smo ti zbog kojih oni rade svoj posao”, rekao je Stevandić.

On je tokom obraćanja istakao da je Milorad Dodik potpisao dva zakona koje mu je poslao kao predsjednik parlamenta, a koje su usvojili narodni poslanici koje je izabrao narod.

“Da to nije učinio, Dodik bi prekršio bi Ustav i iznevjerio sve vaše glasove koje ste mu dali. On je birao između sarajevske zamke, međunarodne zavjere i poštovanja svoga naroda. Izabrao je da poštuje one koji su ga izabrali i da poštuje odluke Narodne skupštine Republike Srpske. I ne sudi se za to njemu, nego nama koji smo glasali”, rekao je Stevandić.

On smatra da su Dodika već osudili, a spremaju se da mu naprave još jednu zamku i za njih je on čovjek koji je već osuđen na zatvor.

“Samo su zaboravili da smo prije njih mi osudili Milorada Dodika da bude predsjednik Republike Srpske, a to je sud naroda i nema suda koji je iznad toga, visokih ili niskih predstavnika, ni ambasadora koji će volju naroda da ponište. I džaba su probali”, rekao je Stevandić.

Stevandić je podsjetio da je Republika Srpska nastala u nemogućim istorijskim okolnostima kada je Srbija bila pod sankcijama, Rusija nije imala snage, a Kina nije bila nikakav faktor, dok su srpski narod satanizovali i bombardovali ljudi iz najmoćnijih zemalja, koji su isključivali kiseonik za bebe, a naoružali muslimansko-hrvatsku federaciju.

“Pozivam sve ljude u svim političkim partijama da se ne dijelimo na vlast i opoziviju, kao što se nismo dijelili ni 1992. godine i da stanemo svi iza grba i zastave Republike Srpske i zaštitimo našeg predsjednika. Možda ima neki narod koji bi prodao svoga predsjednika, a u Republici Srpskoj takvog naroda nema”, rekao je Stevandić.

Skupu su, pored Stevandića, prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predstavnici partija koalicionih partnera SNSD-a, načelnici opština iz Srednjeg Podrinja i Birča.