Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, dr. Nenad Stevandić, uputio je zahvalnost advokatu Srđanu Aleksiću zbog njegove uloge u internacionalizaciji problema koji pogađa građane Republike Srpske i Srbije, a koji se odnosi na oboljele osobe koje pate od teških malignih bolesti kao posljedica kontaminacije osiromašenim uranijumom tokom NATO bombardovanja.

„Na okruglom stolu kojeg smo održali u Banjaluci, predstavili smo radove Srđana Aleksića i tom prilikom brojne kolege iz Republike Srpske i inostranstva bili su u prilici da se lično uvjere u kvalitet prikupljenih dokaza, a iste sam dokaze predstavio i na ekološkom forumu u Sankt Peterburgu“ rekao je Stevandić u video obraćanju učesnicima Trećeg međunarodnog simpozijuma ,,Pravo i ekologija“ koji se održava u Nišu.
Stevandić je napomenuo primjer Italije, gdje su Aleksićevi radovi bili ključni faktor u pokretanju obimne kampanje za zaštitu prava oboljelih. Advokati iz Italije su već uspjeli naplatiti višemilionske odštete od države Italije za vojnike NATO kontingenta koji su oboljeli od teških malignih bolesti, a neki su nažalost izgubili svoje živote.

„Ukoliko su oboljeli vojnici koji su došli iz Italije mnogo nakon što se desilo bombardovanje, još teže su oboljeli naši građani u toku samog bombardovanja. “ rekao je Stevandić.

On je naglasio da je neophodno istrajati u traženju pravde te da krivci za ovu tragediju moraju snositi punu odgovornost. Dodao je da advokati koji rade na ovom slučaju ne vode samo nacionalnu borbu za odštetu prema žrtvama, već i globalnu borbu protiv upotrebe osiromašenog uranijuma.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa tomahavk, dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.
Tokom 78 dana bombardovanja SRJ bačeno je 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi sa osiromašenim uranijumom.