Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić razgovarao je danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije Vladimirom Orlićem o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu i o jačanju bilateralnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske.

Na sastanku je dogovoreno formiranje parlamentarnog foruma “Srbija i Republika Srpska” koji će biti potpisan u septembru u Beogradu.

Predsjednik Stevandić i predsjednik Orlić su tokom sastanka istakli izuzetnu važnost jačanja političkog dijaloga između Republike Srpske i Republike Srbije.

Predsjednik Orlić potvrdio je potpunu podršku Republike Srbije Republici Srpskoj u skladu sa sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama.

Na sastanku su razmotreni i ključni regionalni i međunarodni izazovi s kojima se obe zemlje suočavaju, a oba predsjednika izrazila su spremnost za zajedničko rješavanje tih izazova te podršku stabilnosti i miru u regionu.

Stevandić i Orlić potvrdila su zajedničku podršku principima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na sastanku je izražena odlučnost za dodatno jačanje ekonomske saradnje  i stvaranje povoljnih uslova za investicije.

Predsjednik Orlić je naglasio spremnost Republike Srbije da podrži projekte koji će doprinijeti ekonomskom razvoju Republike Srpske ali i čitavog regiona.

Govoreći o zajedničkim projektima, naglašeno je da su prioritetni infrastrukturni projekti koji će dodatno povezati dvije zemlje, te da je potrebno što prije zaustaviti sve političke opstrukcije koje blokiraju kapitalne investicije.