Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da bi Balkan bio stabilniji i manje ljudi bi se iselilo iz BiH da je američka administracija poslušala Henrija Kisindžera da Srbe, Hrvate i Bošnjake ne gura u istu državu.

“Takođe, svako bi u BiH raspolagao svojom imovinom, kreirao bi investicije, jedni drugima ne bi zabijali klipove u točkove, mada to Srpska nije radila. Kisindžer je sigurno dugoročno bolje vidio situaciju u BiH nego američka administracija”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On kaže da je veoma zanimljivo to što je Kristijan Šmit stavio Henrija Kisindžera na OHR-ov službeni “Tviter” nalog, dodajući “da mu treba reći da stavi i dio o onome što je Kisindžer govorio o BiH.

Nekadašnji šef Stejt departmenta i Savjeta za nacionalnu bezbjednost, te američki državni sekretar Henri Kisindžer preminuo je u 100. godini.

Kisindžer je u intervjuu američkom novinaru Čarliju Rouzu prije 13 godina kritikovao američku politiku na Balkanu, navodeći da se Amerika ponaša kao da silom pokušava da vrati Srbe u nekakvu mitsku Bosnu, koja nije postojala nikada u istoriji.

“Ne postoji bosanski jezik, ne postoji bosanska kultura. Bosna je administrativna jedinica koja se sastoji od Hrvata, muslimana i Srba, vještački stvorena u bivšoj Jugoslaviji i glupavo priznata kao država od zapadnih sila”, rekao je Kisindžer.

On je naveo da su se Srbi 600 godina borili da njima ne vladaju muslimani i upitao zato SAD krši vlastito načelo samoodređivanja naroda i zašto ih mediji nazivaju “srpskim separatistima”?