Na 11. Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Јugoistočne Evrope, održanoj u Budimpešti, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, istakao je snažan angažman Republike Srpske u borbi za donošenje zakona putem legitimnih parlamenata, istovremeno osuđujući pokušaje nametanja zakona od strane samozvanih predstavnika bez legitimiteta.

Stevandić je naglasio da je jedan od ključnih problema u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji postojanje institucije visokog predstavnika, koji trenutno obavlja funkciju bez relevantne potvrde i rezolucije Savjeta bezbjednosti UN. On je ukazao na ozbiljnost situacije, navodeći da se ta osoba, bez formalne potvrde, upušta u donošenje zakona izvan okvira parlamenata i suprotno stavu Venecijanske komisije.

“U tim zakonima se čak nalazi prijetnja inkriminacije za one koji ne poštuju njegove odluke, što direktno destabilizuje sigurnosnu i političku situaciju u Srpskoj i Bosni i Hercegovini”, izjavio je Stevandić.

Nadalje, tokom susreta sa evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varheljijem, Stevandić je naglasio strateški interes zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u Evropskoj uniji, ali istovremeno izrazio zabrinutost zbog nedostatka jasnog i ujednačenog pristupa, što značajno usporava proces pridruživanja zemalja regiona.

“Razgovarali smo o problemima i mogućnostima pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, i učinićemo sve što je u našoj moći da osiguramo da zakoni budu donošeni putem legitimnih parlamenata, u skladu sa standardima Evropske unije”, poručio je Stevandić putem društvene mreže Iks. “Strateški cilj Zapadnog Balkana je članstvo u EU, ali moramo zajedno raditi na otklanjanju prepreka koje usporavaju ovaj važan proces.”