Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas Srni da jedini uzrok sukoba može biti politika aparthejda koja se vodi u bošnjačkim institucijama i u bošnjačkom dijelu BiH, a koja, kako je rekao, ima podršku međunarodne zajednice.

Najveća je sramota da ta aparthejd politika ima podršku međunarodne zajednice i što nijedan ambasador, OHR, nelegalni visoki predstavnik nije osudio napad na ljude koji su putovali /u Јelahu/ i nikog nisu ugrožavali, kao što nisu osudili ni provokacije koje smo imali u Bihaću kada smo predsjednik Srpske Milorad Dodik i ja na Garavicama trpjeli uvrede od bošnjačkih ekstremista – naglasio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, da je tako nešto neko iz Republike Srpske uradio u Srebrenici, odmah bi zasjedao Savjet za sprovođenje mira /PIK/.

Reagujući na to što poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović
mirne proteste podrške institucijama Republike Srpske predstavlja kao prijetnju, Stevandić je rekao da je jedini balvan koji postoji onaj u Mehmedovićevoj glavi.

-Očito je problem da takvi shvate to da mi dozvoljavamo svima iz Federacije BiH da obilježavaju svoje skupove i održavaju okupljanja, a ono što oni u FBiH dozvoljavaju Palestincima i Ukrajincima jedino ne dozvoljavaju Srbima – istakao je Stevandić.