-Ovaj događaj, proslava Dana Republike Srpske nikada dosad nije bio na ovakav način organizovan. Neki, koji imaju svoje namjere, govore da ne valja da obilježavamo ovaj datum, ali mi smo iz godine u godinu još ponosniji na ovaj događaj, koji nije refleks na nešto, nego simbol slobode, nastanka i naše budućnosti. To je za mene Dan Republike.

Kazao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je napomenuo da je prošle godine Grad organizovao „Hod čast“, koji je danas dio republičkog protokola i defilea koji će biti održan u 17.00 časova na glavnoj gradskoj saobraćajnici.

-Banja Luka je prošle godine sama organizovala „Hod časti“, koji su predvodile porodice poginulih boraca, noseći slike svojih najmilijih, a pridružili su im se i demobilisani borci, ratni-vojni invalidi, članovi Udruženja amputiraca –UDAS, te ostala boračka udruženja koja djeluju na području grada, kao i brojni sportski kolektivi, kulturno-umjetnička društva, te pripadnici Komunalne policije, Gradske civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice. Sada je to u sklopu republičkog protokola. Ovo je za sve nas težak, ali najponosniji dan. Republika Srpska je rođena, ona je naš zavjet i naš izraz. Svih ovih godina pratilo nas je mnogo izazova, 32 godine nisu bile lake – kazao je gradonačelnik.

Naglasio je kako su se juče na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske mogle čuti važne poruke.

-Jedna od tih je da je ovo onaj period kada svako od nas treba da ugravira sebe najboljeg. Danas je patrijarh Porfirije takođe rekao – hajde da damo ono najbolje najbolje od sebe. Dakle, samo tako svi zajedno možemo da damo najbolje od sebe da za našu Republiku – ističe Stanivuković.

Kako je kazao – ljubav, poštovanje i razumijevanje su garant Republike Srpske.

-Banja Luka je u organizacionom odboru za obilježavanje Dana Republike, uradili smo sve što je bilo potrebno da ovaj defile bude ponos, za našu ljubav. Ja vodim najveći grad Republike Srpske i mogu da kažem da politika nametanja nije dobra, niko nema pravo da nam daje sakncije, ali ako žele, to će i uraditi. Moram da kažem da slike koje danas vidimo sa obilježavanja su suštinske – svi smo danas uz crkvu, patrijarha, narod. Sve to govori o suštinskom jedinstvu po najvažnijim temama. Danas ovdje nema politike, ovo je naše iskonsko i suštinsko – ističe on.

Poručio je kako je Banja Luka danas okružena istinskim prijateljima, te da je Banja Luka – otvoren grad.

-To smo mogli da vidimo i po posjetama za praznike, kada je Banja Luka zabilježila rekordnu posjećenost. Meni je srce puno. Naša vrata su otvorena svima. Obilježili smo Badnji dan, vratili smo tradiciju unošenja badnjaka u Gradsku upravu. Obilježićemo i Pravoslavnu novu godinu onako kako dolikuje. Banja Luka doživljava svoj puni sjaj. Možemo da budemo ponosni – zaključio je gradonačelnik Stanivuković.