Nakon što je na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić postavljen spomenik kralju Tvrtku u Sarajevu, uslijedio je odgovor gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Stanivuković je poručio da će Banjaluka ispraviti nepravdu koju je načinilo Sarajevo.

“Prisvajanjem srednjovjekovnog srpskog vladara Tvrtka I Kotromanića gradonačelnica Sarajeva i njeni saradnici čine grubo prekrajanje istorije sa ciljem popunjavanja istorijskih rupa svog naroda i prikupljanja dnevno-politčkih poena dirajući u samu srž kralja Tvrtka, njegove borbe i vladavine”, napisao je Stanivuković na društvenim mrežama.

Podsjetio je da je Tvrtko I Kotromanić bio hrišćanski vladar sa zvaničnom titulom “kralj Srba Bosne, Primorja i Zapadnih strana”.

“Nastavljajući praksu prekrajanja istorije putem spomenika, političko Sarajevo svjesno izbacuje puni naziv titule kralja Tvrtka, te ne navodeći narod i ostale zemlje kojima je vladao svjesno zbunjuje javnost u cilju političke propagande”.

Poručio je da će Grad Banjaluka još ove godine pokrenuti proces izgradnje spomenika banu Kulinu i kralju Tvrtku u cilju odbrane istine i zahvalnosti koju srpski narod gaji prema svojim vladarima srednjeg vijeka.