-Ono što je važno reći jeste našim sugrađanima jeste da će upravo ova sjednica riješiti pitanja koja su izuzetno bitna, ona koja najduže čekaju, a to su slučaj „Kina Kozara“ i škola u naselju Ada.

Rekao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, poručivši još jednom da je danas i više nego jasno da će u naselju Ada biti devetorazredna škola, koja će da ponese naziv „Kosovo i Metohija“.

-Zahvalni smo našoj bratskoj Srbiji, koji su dali sredstva kako bi ovaj objekat bio izgrađen. Sa druge strane, mi bili spremni da riješimo projekat, sve izazove koji su bili pred nama, kao i da izvdemo radove u kratkom vremenskom periodu, a sve kako bi dočekali spremno početak nove školske godine. Svi oni roditelji koji su se brinuli, koji su sumnjali šta će tamo da bude, to je završena priča. Naselje Ada, koje je brzorastuće, zaslužuje devetorazrednu školu – kazao je on.

Naglasio je kako će ova škola u Adi rasteretiti kapacitet Osnovne škole „Branko Radičević“, te da tom prilikom neće naštetiti nijednoj drugoj školi.

-Škola u Adi je najmodenrija, najljepša škola, koja je u potpunosti rađena po svim svjetskim standardima. Sve učionice su u potpunosti spremne. Mi samo čekamo datum, koji ćemo dogovoriti sa rukovodstovm Republike Srbije i Republike Srpske, pa da otvorimo školu. Moram još jednom da naglasim da će ovo biti prva ovakva škola koja je u gradu sagrađena nakon 22 godine. Posljednja koja je sagrađena bila je Osnovna škola „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu – istakao je gradonačelnik, dodajući kako je, kada je riječ o školi u Adi, sve završeno, te da ona u potpunosti ima kapacitete, a do nadležnog ministarstva je rješavanje pitanja produženog boravka.

Kada je riječ o slučaju „Kino Kozara“, gradonačelnik je poručio kako je i ta tema pozitivno završena.

-Mještanima ću reći da je Skupština Grada saglasna za zamjenu parcele na ovoj lokaciji. Prvi put u istoriji Banje Luke je jedan gradonačelnik uspio u ovoj namjeri, odnosno da na tom lokalitetu neće biti neboder, nego park, kako smo i ranije najavili. Sve procedure, koje su djelovale kao nemoguće, riješene su. Umjesto nebodera od 14 spratova, mi pravimo park. Drago mi je što ćemo tu lokaciju osloboditi za to. Mi smo spremni da krajem godine započnemo izgradnju tog parka, a vidjećete kako ćemo obezbijediti sredstva za to – ističe on.

Poručio je kako se zamjenska parcela, koja odgovara investitoru nalazi kod Radio – televizije Republike Srpske.

-Bilo je izuzetno važno tražiti repciprocitet zemljišta, kako površinski tako i cjenovni. Za to mjesto smo se odlučili zato što su upravo na toj lokaciji višespratnice, a upravo će ova višespratnica biti stambeno – poslovna zgrada – poručio je gradonačelnik.

Podsjećamo, odbornici na današnjem zasjedanju Skupštine Grada razmatraju i više tačaka koje se odnose na zakupe pod posebnim uslovima, o programu rada zimske službe za 2023/2024 godinu, te mnoge druge važne tačke.