Gradonačelnik Draško Stanivuković održao je danas sastanak sa šefovima klubova odbornika Skupštine Grada, na kojem je dogovoreno da će nastavak 23. sjednice Skupštine, koji je danas odložen, ipak biti održan sutra sa početkom u 9.00 časova.

-Smatrao sam da je ovaj sastanak prijeko potreban. Došli su šefovi klubova, a na sastanku smo dogovorili da ipak sjednicu nastavljamo sutra, sa početkom u 9.00 časova. Ne možemo dozvoliti da bilo ko od nas mora da uči odbornike da bude odbornik i da radi svoj posao, za koji ga je narod izabrao. Ja se od toga moram ograditi, moje je da pripremim akte, a rukovodstvo Skupštine, baš kao i svaki obronik treba da vodi računa o tome. Svaki klub odbornika treba da vodi računa o tome da bar 50 odsto njihovih odbornika prisustvuje sjednicama. Teško mi pada da sjednicu, koju smo trebali da završimo prošle sedmice, nismo još završili – kazao je on.

Iskoristio je priliku da pozove i predsjednika Skupštine da obezbijedi potreban kvorum, za održavanje sjednice.

-Mene bi mogli kriviti da nedostaje materijal, ali moj posao nije da obezbijedim kvorum za sjednicu. Odžravanje sjednica Skupštine Grada, kolegijuma i komisija nije predmet političke bitke.Takođe, odsustvo sekretara Skupštine isto nije i ne treba da bude predmet političke borbe. U najozbiljnijem smo problemu jer više od 50 dana nije potpisao nijedan akt. O tome smo i danas raspravljali na ovom sastanku. Imamo ponudu da akte objavimo u Službenom glasniku Republike Srpske, te bi nas oko 60 hiljada KM to koštalo – kazao je on.

Poručio je kako upravo zbog toga je potrebno da se u što skorije vrijeme riješi pitanje sekretara Skupštine Grada.

-Prošlo je više 55 dana otkako smo usvojili besplatne građevinske dozvole i mnoge druge bitne odluke, ali ne možemo izdati rješenja jer čekamo da i te odluke budu objavljene u Službenom glasniku – ističe gradonačelnik.

Poručio je kako je Skupština Grada je na ovoj sjednici, koja je prekinuta u prošli četvrtak, glasala o 37 tačaka dnevnog reda, te da su odbili one tačke koje su najbitnije.

-Odbila je tri ključna akta – subvencije za javni gradski i prigradski prevoz, te su na taj način uskratili penzonere sa najnižom penzijom da se voze besplatno. To je meni neprihvatljivo, to je odstupanje od naših politika koje smo zacrtali prije tri godine. Grad Banja Luka ima obezbijeđen novac za subvencije prevoznicima, ali odbornici predvođeni skupštinskom većinom su tu odluku u četvrtak odbili. Odbijanje te odluke znači da će porodice sa četvoro i više djece, nakon tri godine opet morati plaćati javni prevoz, ne zato što mi nemamo novac za tu namjenu, nego zato što nema skupštinske odluke. Dakle, penzioneri sa najnižom penzijom ne mogu imati besplatan javni prevoz zbog SNSD – a i njihovih koalicionih partnera – kaže on.

Ipak, kako je istakao gradska administracija od te odluke neće odustati.

-Mi ćemo predložiti ponovo tu odluku u septembru, ali prevoznici nisu spremni da voze kao dosada bez usvojene odluke. To je opstrukcija i sve je to protiv interesa Banje Luke. Ja ću im reći da promjene svoju političku strategiju.  Daćemo im šansu da se izjasne po to pitanju. Ukoliko i dalje ne žele besplatan javni prevoz za određene kategorije i povoljniji javni prevoz za mnoge druge kategorije stanovništva, ukoliko ne odustanu od svoje odluke, mi ćemo više hiljada penzionera i porodica sa četvoro i više djece obavjestiti o tome – nagalasio je on.

Dodao je i to da su na istoj sjednici odbili još dvije izuzetno bine odluke.

-SNSD je odbio i subvencije poslovnim subjektima u Gajevoj ulici, čije je poslovanje otežano zbog rekonstrukcije. Mi sredstva za tu namjenu, kao i volju imamo, ali nema odluke Skupštine Grada. Dodatno, mi smo pripremili odluku da dvorana na  Laušu u sklopu Osnovne škole „Sveti Sava“ bude dodijeljena upravo školi na upravljanje, za njihove potrebe i njihove časove. Ipak, SNSD traži da ova dvorana ide na upravnjanje Sportskom centru „Borik“ – zaključuje gradonačelnik.

Šef kluba odbornika SNSD – a, Dragoslav Topić poručio je kako je okvirno postignut dogovor, da zbog javnosti ali i kvoruma, Skupšina Grada održava više sjednica sa manjim brojem tačaka, a kako bi u jednom danu mogli da se pređu dnevni red i izglasaju tačke.

Šef odbornika kluba PDP – a Dragan Milanović dodao je kako je dogovoreno da svi šefovi prozovu odbornike iz svojih klubova, te da ih obavijeste o sutrašnjem održavanju sjednice.

-Moramo se držati nekih pricipa i ove stvari ne treba da se dešavaju ovako – kazao je on.