Problem manjka vrtića mogao bi postati prošlost, jer je grad počeo za izgradnjom tri nove predškolske ustanove.

Na radost mnogih roditelja i mališana koji žive u Boriku, kako kažu, jednom najvećih banjalučkih naselja, postojeći vrtić Nataša dobiće dodatne prostorije za preko 100 djece.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje Petar Jokanović rekao je da se nadaju da će nadogradnjom vrtića Nataša uspjeti da “prigase” požar koji imaju sa brojem djece prijavljene na konkurs.

-Za prva tri dana konkursa imali smo rekordan broj prijava, njih 700, a do kraja konkursa, tačnije do 22.jula očekujemo blizu 2.000 prijava – kazao je Jokanović.

Prema njegovim riječima, neće biti dovoljno mjesta, ali rad na vrtiću Nataša i još nekim, je ispravan put kojim su krenuli.

-Objekti će biti u vlasništvu grada, te će oni i da odrede cijenu istih – naveo je on.

Dodao je da nema prostora strepnjama rodotelja da li će cijema biti povećana za 50 KM ili za 100 KM.

-Problem manjka javnih vrtića je alarmantan – naveo je Jokanović.

Majka četvoro djece, koja živi u Boriku, Slobodanka Lolić zhvalila se gradonačelniku Drašku Stanivukoviću što je prepoznao problem manjka mjesta u vrtiću Nataša, zbog čega je su i krenuli u izgradnju dodatnih.

Stanivuković je istakao da će dogradnjom vrtića „Nataša 2“, tokom ovog ljeta biti obezbijeđena dodatna mjesta za boravak banjalučkih mališana.

-Vrtić „Nataša“ jedan je u nizu vrtića koji proširujemo kako bismo obezbijedili dodatna mjesta za naše mališane. Radićemo ukupno tri vrtića, koja planiramo da završimo do septembra, a konkretno u vrtiću Nataša gradimo 380 kvadratnih metara prostora površine, u kojem će biti obezbijeđeno 100 novih mjesta – istakao je Stanivuković.

Dodao je da će do kraja septembra biti završen i vrtić i u naselju Paprikovac, gdje će biti obezbijeđeno preko 150 mjesta za mališane iz ovog naselja.

-Osim toga prvi put radimo vrtić u Novoseliji. Plan je da sada izgradnju vrtića radimo i u prigradskim i seoskim naseljima. Kada je riječ o listama čekanja radimo na tome da ih svedemo na minimum. Konkursom je omogućen prijem za 400 mališana, otvaranjem nova tri vrtića proširujemo kapacitete za dodatnih 400 mjesta. Izgradnjom vrtića smanjićemo liste čekanja, a za svu onu djecu koja ne dobiju u ovoj godini mjesto u nekom od novih vrtića, svakako ćemo obezbijediti  subvencije, koje ćemo postepeno povećavati od 150 KM, 200 KM pa sve do potpunog izjednačavanja cijena privatnih i javnih vrtića – kazao je gradonačelnik.