Budžet Banje Luke za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i izuzetno socijalno odgovoran.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da do sada u Banjoj Luci nikada nije bio veći broj direktnih oblika podrške građanima, te da je plan da takve prakse budu nastavljene i naredne godine.

-Ovim budžetom planiran je nastavak podrške kroz besplatne udžbenike, besplatne građevinske dozvole, besplatnu legalizaciju, besplatne priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i naše strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve naše penzionere – naglasio je gradonačelnik.

Kako je kazao, kroz ove mjere podrške, te izdvajanja za socijalna davanja i Dom zdravlja, Banja Luka zapravo ima jedan izuzetno socijalno odgovoran budžet.

Osvrnuvši se na razvojne elemente predložene nacrtom, gradonačelnik je rekao da se Banja Luka nalazi u svom njavećem investicionom ciklusu kada je riječ o infrastrukturi.

-Banja Luka se ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer smo pokrenuli važne projekte poput izgradnje Centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa – kazao je on.

Dodao je da će Banja Luka sa svim razvojnim i infrastrukturnim projektima u narednoj godini biti bliže investicijama u iznosu od 150 miliona KM.

-Ukoliko uzmemo da se bližimo 50 miliona KM ulaganja u vodosnabdijevanje, te da ćemo zaključno sa 2024. godinom riješiti i omogućiti uredno vodosnabdijevanje za kompletnu Banju Luku. Ako tome dodamo sva druga infrastrukturna ulaganja za mostove, puteve i druge projekte, i na to još 50 miliona KM socijalnih davanja ovo je zaista do sada najveći razvojni ciklus našeg grada– pojasnio je Stanivuković.

Dodao je da se u narednu godinu prelijeva veliki broj projekata iz ove godine jer je riječ o faznim projektima.

-Imamo dosta projekata koji traju po nekoliko godina. Svakako očekujemo u narednoj godini podršku Vlade Republike Srpske i resornih ministarstava za određene projekte, a vodili smo razgovore i o projektima koje bi podržale institucije Srbije. Sve u svemu Banja Luka se nalazi u svom najvećem investicionom ciklusu – zaključio je on.