ZIMSKA KRALJICA - SARMA
ŠTA KAŽE STRUKA: Kako napraviti najbolju SARMU?
TOK TV
Sarma je jedno od najomiljenijih jela na Balkanu, a njen savršeni okus dolazi iz pravilnog odabira sastojaka, pažljivog pripremanja i strpljivog kuhanja. Gastronomi savjetuju kako postići najbolje rezultate i pripremiti sarmu koja će oduševiti sve za stolom.
Sastojci:
- Mljeveno meso: 500 g svinjetine i 500 g junetine, svježe samljeveno za najbolji okus.
- Slanina: 100 g, sitno nasjeckana.
- Riža: 100 g, prethodno oprana i ocijeđena.
- Luk: 1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckana.
- Češnjak: 2 čena, sitno nasjeckana.
- Jaje: 1 komad.
- Crvena paprika: 1 žličica.
- Sol i papar: prema ukusu.
- Kiseli kupus: 1 velika glavica, listovi pažljivo odvojeni i po potrebi isprani.
- Suho meso: 200 g (rebarca ili suha kobasica za dodatnu aromu).
- Lovorov list: 2–3 lista.
- Ulje ili mast: 2 žlice za prženje.
- Paradajz sos: 200 ml.
Priprema:
1. Priprema fila:
- Na ugrijanom ulju ili masti prodinstajte crveni i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodajte opranu rižu i kratko pržite dok ne postane staklasta.
- U posudi pomiješajte mljeveno meso, slaninu, pirjano povrće, rižu, jaje, crvenu papriku, sol i papar. Sve dobro izmiješajte rukama.
2. Priprema listova kupusa:
- Listove kiselog kupusa pažljivo odvojite i po potrebi isperite u hladnoj vodi kako biste smanjili jačinu kiselosti. (index.hr)
- Ako su listovi preveliki, prerežite ih na pola, a zadebljane dijelove peteljki odstranite.
3. Motanje sarme:
- Na sredinu svakog lista stavite žlicu pripremljenog fila.
- Preklopite bočne strane lista prema unutra, a zatim zarolajte čvrsto.
4. Ređanje u lonac:
- Na dno velikog lonca položite nekoliko cijelih listova kupusa kako sarma ne bi zagorjela.
- Sarmu slažite u krug, jednu uz drugu, u nekoliko slojeva. Između slojeva dodajte komade suhog mesa i lovorov list.
5. Kuhanje:
- Prelijte sarmu mješavinom vode i paradajz sosa tako da tekućina pokrije sarmu.
- Pokrijte lonac i kuhajte na laganoj vatri 2–3 sata. Povremeno provjerite razinu tekućine i dolijte vodu ako je potrebno.
6. Zapečenje (po želji):
- Ako želite intenzivniji okus, sarmu možete zapeći u pećnici na 180°C oko 30 minuta prije posluživanja.
Savjeti stručnjaka:
- Meso: Koristite svježe meso, po mogućnosti kombinaciju svinjetine i junetine. To će sarmi dati bogatiji okus.
- Suho meso: Dodajte suha rebarca ili kobasice između slojeva sarme za dodatnu dimenziju okusa.
- Dužina kuhanja: Dugačko i sporo kuhanje ključ je savršene sarme. Okusi se najbolje prožimaju nakon 2–3 sata kuhanja.
Pridržavajući se ovih koraka i savjeta, vaša sarma bit će sočna, bogata okusima i savršena za svaku priliku!