Sarma je jedno od najomiljenijih jela na Balkanu, a njen savršeni okus dolazi iz pravilnog odabira sastojaka, pažljivog pripremanja i strpljivog kuhanja. Gastronomi savjetuju kako postići najbolje rezultate i pripremiti sarmu koja će oduševiti sve za stolom.

Sastojci:

  • Mljeveno meso: 500 g svinjetine i 500 g junetine, svježe samljeveno za najbolji okus.
  • Slanina: 100 g, sitno nasjeckana.
  • Riža: 100 g, prethodno oprana i ocijeđena.
  • Luk: 1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckana.
  • Češnjak: 2 čena, sitno nasjeckana.
  • Jaje: 1 komad.
  • Crvena paprika: 1 žličica.
  • Sol i papar: prema ukusu.
  • Kiseli kupus: 1 velika glavica, listovi pažljivo odvojeni i po potrebi isprani.
  • Suho meso: 200 g (rebarca ili suha kobasica za dodatnu aromu).
  • Lovorov list: 2–3 lista.
  • Ulje ili mast: 2 žlice za prženje.
  • Paradajz sos: 200 ml.

Priprema:

1. Priprema fila:

  • Na ugrijanom ulju ili masti prodinstajte crveni i češnjak dok ne omekšaju.
  • Dodajte opranu rižu i kratko pržite dok ne postane staklasta.
  • U posudi pomiješajte mljeveno meso, slaninu, pirjano povrće, rižu, jaje, crvenu papriku, sol i papar. Sve dobro izmiješajte rukama.

2. Priprema listova kupusa:

  • Listove kiselog kupusa pažljivo odvojite i po potrebi isperite u hladnoj vodi kako biste smanjili jačinu kiselosti. (index.hr)
  • Ako su listovi preveliki, prerežite ih na pola, a zadebljane dijelove peteljki odstranite.

3. Motanje sarme:

  • Na sredinu svakog lista stavite žlicu pripremljenog fila.
  • Preklopite bočne strane lista prema unutra, a zatim zarolajte čvrsto.

4. Ređanje u lonac:

  • Na dno velikog lonca položite nekoliko cijelih listova kupusa kako sarma ne bi zagorjela.
  • Sarmu slažite u krug, jednu uz drugu, u nekoliko slojeva. Između slojeva dodajte komade suhog mesa i lovorov list.

5. Kuhanje:

  • Prelijte sarmu mješavinom vode i paradajz sosa tako da tekućina pokrije sarmu.
  • Pokrijte lonac i kuhajte na laganoj vatri 2–3 sata. Povremeno provjerite razinu tekućine i dolijte vodu ako je potrebno.

6. Zapečenje (po želji):

  • Ako želite intenzivniji okus, sarmu možete zapeći u pećnici na 180°C oko 30 minuta prije posluživanja.

Savjeti stručnjaka:

  • Meso: Koristite svježe meso, po mogućnosti kombinaciju svinjetine i junetine. To će sarmi dati bogatiji okus.
  • Suho meso: Dodajte suha rebarca ili kobasice između slojeva sarme za dodatnu dimenziju okusa.
  • Dužina kuhanja: Dugačko i sporo kuhanje ključ je savršene sarme. Okusi se najbolje prožimaju nakon 2–3 sata kuhanja.

Pridržavajući se ovih koraka i savjeta, vaša sarma bit će sočna, bogata okusima i savršena za svaku priliku!