Na inicijativu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, danas je u Sarajevu održan radni sastanak u vezi sa formiranjem integriranih graničnih prijelaza.

Sastanku su, osim ministra Košarca, prisustvovali ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto, te gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Zajednička ocjena je da bi formiranje integriranih graničnih prijelaza bilo značajan iskorak i omogućilo brži protok ljudi i roba, smanjenje zastoja na graničnim prijelazima, te olakšavanje vanjskotrgovinskog prometa i unapređenja poslovanja domaćih privrednika.

Sugovornici su poseban fokus u tom kontekstu stavili na granične prijelaze Zupci-Sitnica, Vardište-Kotroman, Rača-Sremska Rača, Izačić-Ličko Petrovo Selo.

Razgovarano je također o unapređenju funkcioniranja malograničnih prijelaza za pogranični promet između BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, te je dogovoreno da se ovo pitanje intenzivira posredstvom nadležnih mješovitih komisija za praćenje sporazum o određivanju graničnih prijelaza i pograničnom prometu, pri čemu će se zastupati interesi lokalnih zajednica, RS-a i FBiH, te institucija na nivou BiH.

Sugovornici su usuglasili da, u skladu sa ustavnim nadležnostima, zajednički rade na realizaciji dogovorenih ciljeva, kako bi konačni rezultati bili vidljivi u prvom kvartalu naredne godine.

Na sastanku je dogovoreno i da se ponovo pokrene inicijativa o uspostavljanju redovnih autobusnih linija na relaciji Trebinje – Herceg Novi i Trebinje – Dubrovnik, na osnovu iskazanih potreba lokalnog stanovništva. Zaključeno je da će ovim biti deblokiran višegodišnji zastoj u realizaciji inicijative, koji je prouzrokovan čestim promjenama političkih okolnosti u zemljama regije, ali i političkim nerazumijevanjem u BiH.