Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je danas da je planirano uvođenje školskog policajca od početka nove školske godine, kako bi se podigao nivo bezbjednosti u školama.

Stojičićeva je navela da je to dio mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u školama, koje je početkom juna usvojila Vlada Republike Srpske.

Ona je napomenula da će resorno ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske održati predavanja za policijske službenike, kako bi oni bili upoznati o funkcionisanju i načinu rada škola.

“Nije nam cilj da policajci budu pretjerano vidljivi, ali je potrebno njihovo prisustvo, kako bi nastavnici mogli biti posvećeni nastavi i djeci”, rekla je Stojičićeva novinarima u Banjaluci, prenosi Srna.

Stanje bezbjednosti na području Republike Srpske je dobro i u proteklom periodu nije evidentiran nijedan veći bezbjednosni incident, bez obzira na povećan priliv građana iz inostranstva, brojne sportske i kulturne manifestacije i druge događaje koji su održani tokom ljetnih mjeseci, zaključeno je danas na Stručnom kolegijumu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniše Karana koji je održan u Policijskoj upravi Bijeljina.

Na kolegijumu, kojem su prisustvovali direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić i načelnici operativnih uprava Ministarstva u sjedištu, konstatovano je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova realizovalo značajan dio mjera predviđenih planom mjera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije za 2022-2027. godinu, a odnose se na početak školske godine.

Cilj ovog strateškog dokumenta je unapređenje stepena bezbjednosti u i oko osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, a jedna od možda najznačajnijih je uvođenje školskog policajca u škole u Republici Srpskoj sa početkom nove školske godine.

Na kolegijumu je još navedeno da će MUP Republike Srpske i ove godine organizovati republičku akciju “Zaštitimo djecu u saobraćaju”, koja se organizuje povodom početka školske godine s ciljem sigurnijeg učešća djece školskog uzrasta u saobraćaju.

Načelnik Policijske uprave Stjepan Terzić upoznao je Stručni kolegijum sa stanjem bezbjednosti na području koje operativno pokriva ova policijska uprava, kao i aktivnostima koje Policijska uprava Bijeljina preduzima iz svoje nadležnosti, a odnose se na suzbijanje zarazne bolesti afričke kuge svinja koja je na području Semberije najrasprostranjenija.

Na kolegijumu je zaključeno da MUP RS prati aktivnosti koje se odnose na sprovođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije u vezi sa sprečavanjem zarazne bolesti afričke kuge svinja u Republici Srpskoj i preduzima mjere koje su iz njegove nadležnosti.

Policijski službenici su u okviru ovih aktivnosti izvršili više od 180 kontrola putničkih i teretnih vozila na formiranim punktovima i stajnim tačkama radi utvrđivanja prometa svinja, prenose Nezavisne.