Savjet ministara imenovao je novog ministra finansija i trezora Srđana Amidžića za guvernera BiH u Svjetskoj banci.

Amidžić će na ovoj dužnosti zamijeniti ranijeg ministra Zorana Tegeltiju, aktuelnog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu razmotren je Pregled realizacije zaključaka Savjeta ministara donesenih u periodu od 1. januara do 30. juna, koji obuhvata zaključke s 22 sjednice ovog tijela, od čega 16 redovnih i šest vanrednih.

Pregledom su obuhvaćene 33 institucije Savjeta ministara, koje su od ukupno donesena 432 zaključka realizovale 351 ili 81 odsto, dok 81 zaključak nije realizovan.

U saopštenju je istaknuto da je Pregled realizacije zaključaka, koji je pripremio Generalni sekretarijat Savjeta ministara, praćen odgovarajućim zaključcima kojima se želi ubrzati realizacija zaključaka i na taj način unaprijediti efikasnost rada ove institucije.

Savjet ministara imenovao je Zoranu Tovilović-Glavaš za člana Upravnog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih, nakon sprovedene procedure javnog poziva.

Prethodno je savjetnik u kancelariji zamjenika ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Ivan Ćubela imenovan za člana Upravnog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih, kao predstavnik Savjeta ministara, nakon što je dosadašnji predstavnik Davor Bošnjak razriješen zbog isteka mandata šefa kabineta ministra civilnih poslova.

Na prijedlog Ministarstva inostranih poslova, Savjet ministara dao je saglasnost za imenovanje zastavnice Ele Tajler na dužnost pomoćnika odbrambenog atašea SAD u BiH.

Spoljnotrgovinski deficit gotovo pet milijardi maraka

BiH je u prvih šest mjeseci ove godine u spoljnotrgovinskoj razmjeni zabilježila deficit od 4,9 milijardi KM.

Ukupna robna razmjena BiH u ovom periodu iznosila je 22,3 milijarde KM, od čega je vrijednost izvezene robe bila nešto manje od 8,7 milijardi, a uvezene 13,6 milijardi KM, saopšteno je iz Savjeta ministara, koji je na današnjoj sjednici usvojio Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-jun koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena bilježi pad za 2,14 odsto u ovom periodu u odnosu na isti prošle godine, uz pad uvoza za 0,61 odsto i pad izvoza za 4,46 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit porastao za 6,99 odsto.

EU je i dalje glavni spoljnotrgovinski partner BiH i u ukupnoj robnoj razmjeni učestvovala je sa 64,26 odsto, slijede zemlje potpisnice CEFTA sa 14,33, dok su ostale zemlje učestvovale sa 21,41 odsto.

Od glavnih trgovinskih partnera najveću pokrivenost uvoza izvozom u prvom polugodištu ove godine BiH je imala sa Austrijom 176,59 odsto, Hrvatskom 136,22, Slovenijom 126,72, Njemačkom 88,04 i Srbijom 76,83 odsto, prenosi RTRS.