Danas je treći dan žalosti u Srbiji zbog tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca.

Građani širom Srbije i regiona odaju poštu stradalima u dvije masovne pucnjave.

Danas će biti sahranjeno troje stradalih u Duboni. Na beogradskim grobljima juče su sahranjena četiri učenika i radnik obezbjeđenja škole na Vračaru. Petorica mladića sahranjena su u Malom Orašju, prenosi RTS.

Srbija tuguje za sedamnaestoro stradalih u dva masovna nezapamćena zločina u Srbiji, u dva dana. Zastave su spuštene na pola koplja, a sve aktivnosti počinju odavanjem pošte minutom ćutanja.

U tišini se na mjestima zločina, ali i na trgovima i drugim javnim mjestima, pale se svijeće, polaže se cvijeće i ostavljaju razni predmeti, uz želju da se tragedije više nigdje i nikada ne ponove.

Građani mogu da se upišu u knjigu žalosti ispred škole “Vladislav Ribnikar”. Knjiga žalosti otvorena je i u Ministarstvu spoljnih poslova. Širom regiona građani odaju poštu i pale svijeće žrtvama masovnih zločina, a u ambasadama Srbije otvorene su knjige žalosti.

Na beogradskim grobljima sahranjena su četiri učenika i radnik obezbjeđenja koji su stradali u pucnjavi u školi. Na seoskom groblju u Malom Orašju kod Smedereva sahranjeno je pet žrtava.

U srijedu, u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, učenik razreda ubio je osmoro učenika i radnika obezbjeđenja, i ranio šestoro đaka i jednu nastavnicu.

Ni punih 36 sati nakon tragedije na Vračaru, desilo se novo masovno ubistvo u Srbiji – naoružani mladić Uroš B. (21) ubio je osam ljudi u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca. Osumnjičeni za masovno ubistvo priznao je izvršenje krivičnih djela i njemu je određen pritvor.

Povrijeđeni u dvije nezapamćene tragedije zbrinuti su u zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Smederevu.

U zločinima u školi na Vračaru i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva četiri osobe su u kritičnom stanju. Dvoje je otpušteno iz bolnice, ostali su stabilno. Povrijeđeni u smederevskoj bolnici van životne opasnosti.

Petak je bio dan žalosti i u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, dok je Vlada Crne Gore proglasila dan žalosti za nedjelju, 7. maj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na konferenciji za medije u petak da će nakon dvije tragedije po hitnom postupku biti donijete mjere kojima će, kako je rekao, biti izvršeno gotovo potpuno razoružanje Srbije.