Gradonačelnik Banjaluke kaže da već postoji urađeno idejno rješenje prema kojem bi u okviru ovog kompleksa bilo riješeno pitanje izgradnje četiri škole.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković, i direktori srednjih škola, reaktivirali su ideju za izgradnju srednjoškolskog centra u Banjaluci.

– Završio sam razgovor sa direktorima škola te želimo pokrenuti, odnosno reaktivirati inicijativu za izgradnju Srednjoškolskog centra u kompleksu Poljoprivredne škole – kazao je on, te dodao da je ova ideja stara već nekoliko godina.

– Želimo da uputimo ovu inicijativu prema gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i da ga pitamo zašto ona stoji – istakao je on.

Kako kaže, SNSD je pokrenuo izmjenu regulacionog plana, početkom 2020. godine, te su stvoreni svi uslovi neophodni za izgradnju Srednjoškolskog centra na kompleksu Poljoprivredne škole.

– Najugroženiji je objekat đačkog doma, koji bi se gradio, jer u njemu djeca borave 24 časa – pojasnio je on, te dodao da Građevinska i Politehnička škola nemaju svoje objekte, te bi na ovaj način riješili trajno stambeno rješenje za ove škole.

– U sklopu Srednjoškolskog centra bile bi četiri škole i Đački dom – naveo je Ninković, te dodao da bi pored doma bila Politehnička škola, Poljoprivredna, Građevinska i Ugostiteljska škola.

Direktor Trgovinsko-ugostiteljsko-turističke škole Banjaluka Boris Spasojević, potvrdio je da je ova škola montažni objekat izgrađen 1969. godine u kojem su uslovi katastrofalni, te bi izgradnjom Srednjoškolskog centra ovaj problem bio riješen.

Takođe, direktor Poljoprivredne škole Banjaluka Bojan Bakal podržava inicijativu izgradnje Srednjoškolskog centra, koja bi olakšala nastavni proces.

Sa druge strane, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kaže da već postoji urađeno idejno rješenje prema kojem bi u okviru ovog kompleksa bilo riješeno pitanje izgradnje četiri škole: Građevinske, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke, Politehničke i Poljoprivredne škole. Osim toga, planirana je i izgradnja Đačkog doma, amfiteatra i fiskulturne sale.

– Cilj gradske administracije jeste da se izvrši sveobuhvatna priprema. Idejnim rješenjem je predviđeno da svaki školski objekat bude nezavisna jedinica i pristupa im se sa zajedničkog školskog trga – ističu iz Gradske uprave Banjaluka.