Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, za utorak je zakazao sastanak sa potpredsjednicima Republike Srpske, Ćamilom Durakovićem i Davorom Pranjićem, u službenim prostorijama predsjednika Republike Srpske.

Sastanak bi trebao početi u 15 sati.

Potpredsjednik Ćamil Duraković potvrdio je da će sutra u Banjaluci imati sastanak sa Šmitom, iako je, kako javljaju federalni mediji, generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac navodno zabranila svima da koriste službene prostorije za sastanak s Kristijanom Šmitom.

– Prije svega, mi smo izabrani zvaničnici, i potpredsjednik Davor Pranjić i ja. Dakle, nije riječ o potpredsjednicima kojima je šef Milorad Dodik. Mi smo izabrani od vlastitog naroda, Hrvata i Bošnjaka, konstitutivnih naroda i podjednako nam pripadaju institucije, kao i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku. Mi imamo svoje kabinete i objekte. Ja sam potvrdio sastanak na poziv Kristijana Šmita. A naredbe koje neko piše… treba znati da sekretar nije nadležan za to. On može biti nadležan službi predsjednika i referentima. Za mene je Kristijan Šmit visoki predstavnik, i legalan i legitiman i najviši diplomata međunarodne zajednice u BIH – rekao je Duraković za Kliks.

Davor Pranjić se još nije oglasio po ovom pitanju.