Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini cijeni i podržava poziv Evropske unije domaćim organima vlasti da preuzmu odgovornost i sprovedu neophodne reforme koje se odnose na izborni integritet, u kojem se jasno naglašava značaj i potreba da se u pogledu ovog pitanja hitno donesu odluke.

Kako se navodi u saopštenju iz OHR, poželjno je da domaći političari iskoriste ovu posljednju priliku da riješe ovo suštinsko pitanje, prije nego što bude prekasno da se tokom lokalnih izbora u oktobru 2024. godine, kao i na svim predstojećim izborima, spriječi mogućnost velikog broja izbornih krađa.

– Kancelarija visokog predstavnika se slaže da je jačanje izbornog integriteta važno za postizanje napretka BiH na njenom putu ka članstvu u EU. Oni koji žele promovisati demokratiju moraju, prije svega, promovisati fer izbore. To takođe podrazumijeva i preduzimanje krajnjih mjera kako bi se izbjegle nezakonitosti – naveo je za N1 portparol OHR Zoran Gojić.

Podsjećamo, portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je juče da je EU primila k znanju najavu Kristijana Šmita, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika da će izmijeniti Izborni zakon BiH.

Kako je naveo Stano, i EU savjet je pozvao BiH da hitno dovrši ustavne i izborne reforme.