Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH rekao je da bez OHR i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, državi prijeti opasnost od konflikta i raspada.

On je poručio i naglasio da državna imovina pripada Bosni i Hercegovini, a da “o mogućnosti korištenja i kako će se to pravno riješiti upravo razgovara radna grupa”.

– To jeste drama i bijeda BiH da se 27 godina nije riješila ova tema. Dejtonski sporazum nije riješio ovo pitanje. Po ugovoru je samo raspoređena imovina SFRJ između bivših republika. Imamo javne površine i ako neka lokalna zajednica kaže da želi graditi školu onda se mora naći način da se to riješi, riječ je o korištenju. Nisam ja neiskusan, bio sam ministar poljoprivrede. Zajedno ćemo naći neku raspodjelu sa entitetima i Brčko Distirktom – rekao je Šmit.

Dodao je da prema sadašnjem stanju, državna imovina pripada državi, a onda o mogućnosti korištenja i kako će se to pravno riješiti upravo razgovara radna grupa.

– Milorad Dodik (predsjednik Republike Srpske) kaže sve što je kod mene u entitetu to pripada meni. To ne ide tako i nigdje tako nije bilo u Evropi. To je državno zemljište. Pošto su njegove finansije loše, njemu je samo bitna finansijska strana priče – poručio je Šmit.

Na pitanje zašto nije u paketu sa državnom imovinom i zakon o denacionalizaciji i restituciji, Šmit je rekao da to Parlament može uraditi zajedno. 

– Mišljenja sam da bi bilo najbolje da Parlament nađe rješenja, ja stojim na raspolaganju – rekao je.

Šmit je govorio i o tome šta bi se dogodilo ukoliko bi BiH ostala bez OHR i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

– Sve dok Dejton ne bude skroz proveden moraju ostati OHR i strane sudije. Ostaće ovako i narednih godina sve dok ne bude u potpunosti demokratsko društvo jer postoji opasnost od konflikta i raspada BiH – poručio je Šmit.

Dodao je da je veliki stepen nervoze prisutan kod Dodika jer ga Tužilaštvo BiH istražuje.

– Cilj je da Tužilaštvo i sudovi odlučuju šta je ispravno ili šta je pogrešno. Ukoliko to ne mogu sami onda ćemo ih pojačati. Pravo ne vrijedi ako se ne provodi – naglasio je Šmit.

“Imam čvrstu volju da to spriječim”

Šmit je u intervjuu za N1 govorio i o tome šta planira uraditi povodom 09. januara.

– Prvo to nije samo moj zadatak, nego države i međunarodne zajednice. Ustavni sud je donio odluku da Dan Republike Srpske treba biti dan za sve zajednice. Ne želimo da Dodik pokazuje svoja naoružanja i da se hvali s time. Razgovaraću o tome. Imam čvrst volju da to spriječim, a najbolje bi bilo da razumni ljudi u Srpskoj kažu da to nije njihova volja i da žele živjeti u miru – rekao je Šmit.

Na pitanje zašto ne ponište zakon o kleveti u Srpskoj, Šmit je rekao da su u dijalogu i da je to zakon koji se tiče i drugih. 

– Veoma sam nezadovoljan zbog ovog zakona, ne znači da sjedim skrštenih ruku. To nije samo moj zadatak. EU će se uskoro morati pozabaviti – naglasio je Šmit.