Kristijan Šmit donio je odluku o zabrani izbora i imenovanja na javne funkcije u BiH svih osoba osuđenih za genocid i zločine protiv čovječnosti.

– Danas sam donio odluku i imam otvoreno u ladici još određenih odluka, želim se pozabaviti pitanjima koja se tiču žrtava, Memorijalnog centra i dalje borbe za njihov status kao i status samog centra. Tim odlukama će se uraditi sljedeće: omogućiće se Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari da dalje razvije i širi aktivnosti koje su važne za sjećanje na genocid kako bi se spriječilo njegovo poricanje, revizionizam, prevencija ponavljanja kršenja ljudskih prava i doprinijelo daljem pomirenju. Biće proširen centar Institutom za istraživanje i edukaciju. Imaćemo međunarodni tim koji će se sastojati od iskusnih stručnjaka i eksperata za genocid i baviti pitanjem genocida kako bismo dali doprinos ovom centru.

Zajedno sa čelnicima centra moja vizija daljeg razvoja centra je, ne samo da vršimo komemoraciju koja je bitna, nego da pristupimo obrazovanju mladih generacija u Evropi, da im pokažemo i naučimo ih šta se ovdje dogodilo. Takođe, trebamo razmišljati o visokopozicioniram stručnim međunarodnim zvaničnicima koji mogu dati doprinos ovom centru. Ovo me podsjeća na to da Klinton koji je otvorio ovaj centar prije 20 godina, danas se obratio putem video-linka i podsjetio na aktivnosti koje trebamo provoditi u budućnosit. U svojim ladicama imam još jedan set odluka. Pozivam vlasti BiH i međunarodnu zajednicu da u svoje ruke uzmu stvari, ako bude prepreka spreman sam staviti na njih svoj potpis. Ovo se odnosi na integraciju, unošenje podataka u kaznene evidencije ljudima koji su osuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine od međunarodnih sudova i Haškog tribunala. Ne može se tolerisati činjenica da takvi ljudi ne budu upisani u odgovarajuću evidenciju i da prođe kao da se ništa nije dogodilo.

Druga odluka se odnosi na zabranu izbora i imenovanja na javne funkcije svih osoba koje su osuđene za genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti kao i zabranu dodjele nagrada i odlikovanja tim licima. Neke stvari će uslijediti, uključujući i aktivnosti koje se tiču ostvarenja štete i naknade za žrtve genocida i ratnih zločina”, rekao je Šmit.

Naveo je kako su odluke sve spremne i čekaju samo potpis.

– Ovo nije samo isprazna priča, već ozbiljna posvećenost i spreman sam da ih sprovodem ukoliko se ne bude djelovalo u dogledno vrijeme – poručio je Šmit.

Na pitanje da li ima ikakvih odluka u vezi s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, u tim dokumentima, rekao je kako danas razgovara na tlu Srpske i da bi volio da se stvarima pristupa na ozbiljan i odgovaran način.

– Ovih dana osjećam određeni animozitet iz Republike Srpske, čini se da ima određenih pitanja zbog kojih su zabrinuti. Ja želim samo da radim za dobrobit građana BiH – rekao je Šmit, prenose federalni mediji.