Slovenija je nakon ponovnog uvođenja kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom od subote onemogućila ulazak u Sloveniju za 20 osoba, rekli su danas ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar i direktor policije Senad Jušić prilikom posjete graničnom prelazu Obrežje.

Poklukar očekuje da će se nadzor morati produžiti.

On je rekao da policija na granici provodi selektivnu kontrolu, “ali njihov rad je učinkovit”. 

Dodao je da su otkrili krijumčara na graničnom prijelazu na području Policijske uprave Novo mesto. 

“Ljudi koji žive s obje strane granice ne osjećaju veće posljedice kontrole”, dodao je. 

Ministar je nagovijestio da će se mjera, koja je uvedena u subotu na deset dana, morati produžiti zbog terorističkih prijetnji.

“Sukob na Bliskom istoku je nepredvidiv, ne znamo kako će se razvijati. I zbog toga smo još oprezniji. Vjerujem da su te mjere ispravne, a prije svega proporcionalne”, istakao je. 

U narednim danima očekuje intenzivnu međunarodnu suradnju na tom polju.

 Početkom novembra odlazi u Trst, gdje će se sastati s italijanskim i hrvatskim kolegama, a takođe početkom novembra primiće ministra bezbjednosti BiH s kojim će razgovarati o mogućnostima misije Evropske granične i obalne straže (Frontex) u BiH. 

“To su aktivnosti koje provodimo kako za sigurnost Slovenije, tako i za sigurnost zemalja Zapadnog Balkana i naravno EU”, istakao je Poklukar, prenosi Index.

On je rekao da se prema posljednjim podacima smanjio broj ilegalnih prelazaka granice, što je rezultat dobrog rada i saradnje slovenske i hrvatske policije, kao i prelaska u jesen i zimu, kad se trend uobičajeno smiruje.

Prema njegovim riječima, ilegalnih prelazaka ima na svim granicama i ako se više kontrolšu granični prelazi, biće više prelazaka na zelenoj granici “jer krijumčari uvijek pronađu put”. “Policija će tu biti još aktivnija, naravno u suradnji s drugim policijama”, najavio je.

Jušić je pojasnio da je glavni fokus slovenačke policije na granici s Hrvatskom i Mađarskom prevencija terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala, uz obezbjeđivanje protočnosti saobraćaja i olakšavanje života ljudima u pograničnom području.

Kako je naveo, od subote je slovenska policija zabranila ulazak u Sloveniju za 20 osoba. 

“Riječ je o državljanima trećih zemalja koji nisu ispunili uslove”, dodao je.

Potvrdio je da se novom mjerom nisu smanjile aktivnosti policije na zelenoj granici, kao ni aktivnosti mješovitih slovensko-hrvatskih patrola na spoljnim granicama šengenskog prostora koje bdiju nad organizovanim kriminalnim grupama ili krijumčarima.

Slovenija je u subotu uvela nadzor granice s Hrvatskom i Mađarskom zbog povećanih terorističkih rizika, koji će trajati do 30. oktobra, nakon čega ga vlada može produžiti. Iz istog razloga Italija je u subotu uvela kontrolu na granici sa Slovenijom i Austrijom.