Slovenija je uskratila saglasnost kandidatu Srbije za ambasadora u toj zemlji Zoranu Đorđeviću zbog “formalnih prepreka bezjednosne prirode”.

Kako piše ljubljanski “Delo”, Srbija je 8. avgusta zvaničnim kanalima zatražila saglasnost Slovenije za Đorđevića, ali on, prema svemu sudeći neće dobiti saglasnost.

List navodi da nije bilo moguće dobiti zvaničnu informaciju o problemima davanja saglasnosti za Đorđevića, jer se slovensko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova ne izjašnjava o postupku izdavanja saglasnosti šefovima diplomatskih misija.

U principu, u slovenskoj diplomatiji, izdavanje akreditiva slijedi šest do osam sedmica nakon prijedloga, pod uslovom da ne postoje proceduralne prepreke. To utvrđuju nadležne institucije, od Ministarstva spoljnih poslova, policije, pravosudnih organa do obaveštajno-bezbjednosne službe, a jedna od tih institucija je izrazila “formalnu rezervu” prema Đorđeviću.

Prema članu 4. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima država prijema nije dužna objašnjavati državi pošiljateljici razloge odbijanja pristanka.

U ustaljenoj diplomatskoj praksi smatra se odbijanje kandidata ako država ne odobri akreditive u roku od 90 dana od dana podnošenja prijave.

Rekli su mi da je Šolakov uticaj na donosioce političkih odluka u Sloveniji, ali ja ne verujem u to. Sačekaću da vidim šta je stvarni razlog zašto Zoranu Đorđeviću nije odobreno da dođe kao ambasador. Kada to saznamo reagovaćemo na to kao država – rekao je danas predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.