U oktobru 2021. godine sjednica Skupštine grada Banjaluka je prekinuta, jer je jedan odbornik prisustvovao sjednici, iako je bio zaražen virusom korona. Odbornici su testirani, sjednica je prekinuta, a u skladu s pravilima svi su otišli na privremeno bolovanje u trajanju od 15 dana.

PIŠE: Aleksandar Stojanović

Godinu i po dana kasnije, odbornici su, hvala Bogu zdravi, ali čitav saziv je na bolovanju. Opet, zbog jednog čovjeka. Sekretar Skupštine Igor Šukalo prije 60 dana otvorio je bolovanje i sve odluke koje su u tom periodu usvojene su ostale u vazduhu, jer nije bilo sekretara da ih potpiše. Usvojene su, ali suštinski nisu.

Možemo ovdje sada govoriti o manjkavosti Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi koji je to pitanje loše regulisao, pa je takvu moć dao u ruke jednom čovjeku. Ali nećemo, jer ovdje nije problem zakon, nego bezobrazluk koji je svima bode oči. Sekretar Skupštine je slika i prilika ovog saziva lokalnog parlamenta – sprdnja sa građanima, nerad, zloupotreba datog mu povjerenja i ponižavanje institucije koju predstavlja.

Posljednjih godinu dana svjedočili smo da se jedva može skupiti odbornika da ispune kvorum, da predsjednik ima platu skoro kao premijer, a ne zakazuje nijednu sjednicu, da Gradska uprava zaobilazi procedure, svega smo se nagledali i naslušali. Čak i oni najimuniji na negativne pojave, najostrašćeniji u odbrani partije i pojedinca, makar su tiho i kroz zube izgovori: “Ovo je dno”. A velika većina već i otvoreno pokazuje prezir i najveće gađenje ovakvom skupštinom.

Sekretaru niko ne spori njegovo pravo na bolovanje, ako je zaista, ne daj Bože, bolestan. Ali ovakvo izrugivanje i smijanje u facu su za najozbiljniji prezir. Dok trudnice, zaista bolesni ljudi, mnogi građani ne mogu dobiti bolovanje kod bahatih privatnika, ostavljaju posljednje atome sebe na radnom mjestu za sitnu platu, sekretar Skupštine za finu platu institut bolovanja koristi u svrhu političkih igrica i politikantskih prepucavanja.

Odlučio je i da se vrati na posao, ali je izgleda taj jedan dan i prijem na koji je otišao bio prenaporan, pa je danas opet otvorio bolovanje. Nema veze što čekaju desetine odluka, stotine projekata i hiljade građana.

Malo je smiješno da kraj toliko doktora u politici, nama sve stoji zbog bolovanja.