U cijelom regionu se prepričava akcija u Srbiji o jeftinijim proizvodima, a na društvenim mrežama i dalje je aktuelna tema jučerašnji doručak u kabinetu predsjednika Aleksandra Vučića.

Srpskainfo je provjerila koliko u Banjaluci košta “Vučićev doručak”.

Kako je rekao sam predsjednik Vučić, ministri u Vladi Srbije Siniša Mali i Tomislav Momirović kupili su pola kilograma parizera, dvije litre jogurta, dva hljeba, dvije kese i majonezu i da je ukupna cijena tih proizvoda 585 dinara. To je oko 9,5 KM.

U jednom banjalučkom marketu smo provjerili koliko bi koštale ove namirnice sa trpeze iz Vučićevog kabineta. Pola kilograma najjeftinijeg parizera je 2,52 KM, dvije litre najjeftinijeg jogurta iznosi 4,54 KM, majonez (280 ml) je 2,99 KM, dok su dva obična hljeba 4,40 KM, a dvije kese su 0,20 KM.

Dakle, “Vučićev doručak” u Banjaluci je skuplji za 5,15 KM jer navedene namirnice ukupno koštaju 14,65 KM. Račun bi bio i veći sa skupljim prehrambenim proizvodima.

Ovim povodom oglasio sinoć i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao je da će od ministra trgovine i turizma u Vladi Srpske zatražiti da održi sastanke sa domaćim trgovačkim lancima kako bi pronašli mogućnosti da se i u Srpskoj sprovede akcija snižavanja cijena domaćih proizvoda.

– Akcija snižavanja cijena domaćih proizvoda, kao vid pomoći stanovništvu, dobro bi došla i u Republici Srpskoj. Zato ću zatražiti od ministra trgovine i turizma u Vladi Srpske da u narednim danima održi sastanke sa domaćim trgovačkim lancima kako bi pronašli mogućnosti da se takva akcija sprovede i u Republici Srpskoj –  napisao je Dodik na Iksu.

Ubrzo je odreagovao resorni ministar Denis Šulić.

– Podržavam inicijativu predsjednika Dodika i do kraja sedmice održaćemo sastanke sa predstavnicima trgovaca, dobavljača i domaćih proizvođača o mogućnostima proširenja obuhvata kampanje “Društveno odgovorno”, koju smo pokrenuli u junu – najavio je Šulić.

Mjesečna julska inflacija u Republici Srpskoj iznosi 0,1 odsto, dok je hrana jeftinija jedan odsto, ali je skuplja za 9,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.