Nova školska godina u Srpskoj kreće za koji dan, a mnoge škole su još u potrazi za nastavnim kadrom.

Trenutno je aktivan veliki broj oglasa za posao, i osnovnih i srednjih škola, koje traže nastavnike za rad na određeno, a najčešće do kraja avgusta iduće godine.

U osnovnim školama nedostaju nastavnici bukvalno za sve predmete, ali prosvjetarima se nažalost rijetko nudi puna norma časova. Traže se nastavnici koji bi preuzeli po nekoliko časova iz određenog predmeta, pa u ponudi su čak i po dva časa.

S obzirom da su oglasi tek objavljeni, razgovor za posao kandidati mogu da očekuju tek 6. ili 7. septembra, kada škola već počne.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Banjaluka, Miroslav Popržen, pojašnjava za Srpskainfo da se škole svake godine nađu u ovoj situaciji zbog raznih procedura koje moraju ispoštovati, ali i da je ovaj put primjetno veći broj škola u tom problemu.

– Nemoguće je bilo ranije završiti taj posao, jer postoje tačne procedure. Prvo se na nivou Aktiva dogovaraju tehnološki viškovi, a potom ide razmjena informacija i sa drugim Aktivima gdje da se smjeste radnici koji su tehnološki višak. Bilo je i dosta nedoumica ove godine, npr. da li će ostajati rubne škole sa jednim ili dva učenika – precizira on za naš portal.

I pored svega, uvjerava, škole će po planu krenuti sa nastavom 1. septembra, a đaci će imati sve časove.

– Mi imamo zakonske mogućnosti da primimo ljude na dva mjeseca, dok ne bude završena konkursna procedura – kaže Popržen.

Priznaje ipak da bi moglo biti problema s pronalaskom prosvjetnih radnika koji će pristati da drže samo dva ili četiri časa.

– U svakom slučaju, ako se niko ne javi na konkurs, onda se nastavniku škole mogu honorarno dati ti časovi – zaključio je on.