Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odobrilo je da se nastava u Srednjoškolskom centru i Osnovnoj školi “Miloš Dujić” u Čelincu ne organizuje do uspostavljanja redovne isporuke toplotne energije.

Resorni ministar Željka Stojičić rekla je da će nastava biti nadoknađena u narednom periodu i da očekuju da će učenici ući u tople učionice od ponedjeljka, 27. novembra.

-Danas sam na sastanku sa načelnikom opštine Čelinac Vladom Gligorićem i rukovodstvom dvije škole dobila informaciju da je procjena da će rekonstrukcija na Gradskoj toplani biti završena do kraja sedmice – rekla je Stojičićeva.

Ona je navela da je Gradska toplana iz Čelinca blagovremeno obavijestila dvije škole o prekidu isporuke toplotne energije i u skladu sa odobrenjem Ministarstva nastava je bila organizovana sa skraćenim časovima u toku prehodnih nekoliko dana, prenosi Srna.

-Zbog pogoršanih vremenskih uslova u najboljem interesu učenika je da se od danas obustavi nastava do uspostavljanja redovne isporuke toplotne energije u ove dvije škole u Čelincu – dodala je Stojičićeva.

Ministarstvo prosvjete i kulture u skladu sa budžetom za ovu godinu i na osnovu Pravilnika o normativima i standardima za finansiranje osnovnih škola blagovremeno je raspodijelilo sve materijalne troškove školama i obezbijeđene su dovoljne količine energenata za cijelu sezonu grijanja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kada je riječ o grijanju u srednjim školama, Ministarstvo je informisano od predsjednika Aktiva direktora srednjih škola da su obezbijeđene potrebne količine energenata u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava, a koje su u skladu sa Zakonom o srednjem vaspitanju i obrazovanju obavezne da obezbijede sve potrebne materijalne i ostale troškove za funkcionisanje srednjih škola, među kojima su i troškovi za grijanje.

U slučaju bilo kakvih problema sa grijanjem Ministarstvo prosvjete i kulture će nakon prijema informacije biti u aktivnoj komunikaciji sa rukovodstvom škola, opština i gradova na prevazilaženju svih problema i izazova.