Na Univerzitetskom trgu u Nišu danas je obilježen dan sjećanja na civile stradale od kasetnih bombi tokom NATO bombardovanja 1999. godine, a tim povodom služen je parastos i položeni vijenci i cvijeće na spomenik žrtvama NATO agresije.

Na današnji dan 1999. godine šesnaestoro Nišlija je masakrirano, a 18 teško povrijeđeno kada su NATO avioni iznad Niša izbacili više kontejnera sa, ratnim pravom zabranjenim, kasetnim bombama.

Kasetnim bombada je zasut centar Niša – Univerzitet, velika pijaca, autobuska stanica i naselja pored Kliničkog centra.

Gradonačelnik Niša Dragana Sotirovski rekla je da je trudnica Ljiljana Spasić (26) bila najmlađa žrtva, a Trifun Trifunović (86) najstariji poginuli građanin Niša.

-Tadašnji generalni sekretar NATO Havijer Solana dan kasnije je izjavio da je u pitanju bila greška holandskih pilota. Međutim, samo pet dana kasnije, 12. maja, NATO je ponovo pokazao svoje pravo lice, ponovo gađajući Niš zabranjenim kasetnim bombama-, navela je Sotirovski.

Zastavnik u penziji Živorad Mijačić rekao je nakon polaganja vijenaca da nikada neće zaboraviti bombardovanje Niša 7. maja, kada je u dijelu grada oko Univerziteta zatekao dim, jauke i plač.

-Pokupili smo dva ranjena muškarca i jednu ženu i odvezli ih do Kliničkog centra, tamo je već bila velika gužva i mnogo ljudi-, rekao je Mijačić.

Među onima koji su danas položili cvijeće na spomenik žrtvama NATO agresije bio je Aleksandar Trifunović, čiji je otac Trifun poginuo u bombardovanju.

On je naveo da je u njegovom naselju od kasetnih bombi stradalo petoro ljudi, od kojih dvoje mladih, te da su geleri izrešetali njegovu kuću.

-Zatekao sam užas, ranjene i poginule ljude na ulici, uništene kuće. Pomogao sam da jednog mlađeg komšiju, koji je bio teško ranjen, unesemo u kola, a kada sam stigao do svoje kuće, zatekao sam oca takođe teško ranjenog. Još je bio živ, ali je vrlo brzo preminuo u bolnici-, ispričao Trifunović.

Pukovnik u penziji, predsjednik Saveza narodnoslobodilačkih ratova Srbije Anđelko Milićević rekao je da je Niš tokom NATO agresije bio najviše bombardovan grad u Srbiji.

-Niš je dao 26 žrtava, dok je više od 50 ljudi teško ranjeno, a više od 200 lakše. Nišlije su provele u skloništima 45 dana-, naglasio je Milićević.

Tokom NATO agresije na Niš je bačeno ukupno 16 kontejnera sa 3.000 kasetnih bombi.

Vijence i cvijeće na spomenik žrtvama NATO agresije položili su predstavnici grada, niških gradskih opština, pripadnici Vojske Srbije i Policijske uprave Niš, predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra, boračkih organizacija i udruženja građana.