SITOST, A NE GLADOVANJE Pet najboljih namirnica koje tope masti
Jedan od najefikasnijih načina za mršavljenje je da osigurate da svoju ishranu ispunjavate zdravom hranom.
Postoji određena vrsta hrane koja je puna korisnih hranljivih materija i odlična je za vaše opšte zdravlje ali smanjuje i masti.
Puretina
Jedan efikasan način da pomognete u sagorijevanju tvrdokorne masti je da osigurate da unosite dovoljno proteina u ishrani. Proteini imaju visok termički efekat, što znači da vaše tijelo troši više energije na varenje proteina u poređenju sa mastima i ugljikohidratima. Pored toga, dijeta bogata proteinima može vam pomoći da se osjećate sito, što može dovesti do smanjenog unosa kalorija i gubitka težine.
Cimet
Bez obzira da li ga posipate ovsenim pahuljicama, dodajete malo u jutarnji kafe ili ga čak uzimate u obliku suplemenata, cimet može pomoći u vašim ciljevima gubitka masti putem kontrole šećera u krvi. Pretpostavlja se da cimet pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i poboljšanju osjetljivosti na inzulin, a stabilni nivoi šećera u krvi mogu smanjiti žudnju i prejedanje, što potencijalno pomaže u kontroli težine.
Jaja
Umutite ih ili stavite tvrdo kuhano na salatu ili komad tosta, ali kako god odlučite da ih spremate, jaja mogu vašem tijelu pružiti nevjerovatne zdravstvene koristi i sagorjevanje masti.
Kao prvo, jaja su odličan izvor visokokvalitetnih proteina i esencijalnih nutrijenata, a posebno su bogata kolinom – koji igra ulogu u metabolizmu masti.
Takođe, jedna studija objavljena u Nutrition Research otkrila je da su muškarci koji su jeli jaja za doručak iskusili manje gladi nakon doručka i unosili manje kalorija tokom dana od učesnika koji su jeli pecivo za doručak.
Piletina
Govoreći o termičkom efektu hrane bogate proteinima, preporučuje se dodavanje piletine kao namirnice koja sagorijeva masti u vašu prehranu.
Piletina je bogata proteinima, što može povećati osjećaj sitosti i zahtijeva više energije za probavu, pomažući u gubitku masti. Termički efekat nemasnih proteina je značajan, što znači da vaše tijelo troši značajnu količinu energije da ih probavi i preradi, što ih čini efikasnim izborom za gubitak masti.
Bobičasto voće
Ne možete pogriješiti sa bobičastim voćem. Pune su hranljivih sastojaka i antioksidansa, a mogu dodati dašak slatkog bilo čemu poput jogurta, ovsene kaše, salate i vode. Bobičasto voće kao što su borovnice, jagode i kupine predstavljaju odlične grickalice za sagorijevanje masti.
Bobičasto voće ima malo kalorija i puno vlakana, pomaže u kontroli gladi i stabilizuje nivo šećera u krvi, a antioksidansi u bobičastom voću takođe se bore protiv oksidativnog stresa, potencijalno povećavajući sposobnost tijela da sagorijeva masti i promičući opštu dobrobit.