Članovi Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, koji djeluje u okviru Saveza sindikata, neće se priključiti protestima najavljenim za 29. septembar u Banjaluci.

Potvrdio je to za Srpskainfo predsjednik Sindikata Nikola Crnčević.

– Mi imamo svoju politiku koje se držimo, a kolege iz drugih sindikata svoju. Nećemo izaći na najavljeno okupljanje, ali podržavamo sve oblike sindikalne bobrbe jer to je na dobrobit svih zaposlenih u oblasti zdravstva i socijalne zaštite- izjavio je Crnčević.

Ovaj sindikat traži sastanak sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom kako bi mu lično rekli za svoje probleme.

– Poslali smo pismo predsjedniku Srpske za hitno započinjanje razgovora, jer nismo naišli na razumijevanje Vlade RS i resornog ministarstva. Naš primarni cilj ostaje povećanje cijene rada sa sadašnjih 159,50 KM na 175 KM i ono što su se kolege iz drugih sindikata odrekle, pravo na pregovore za topli obrok i regres- precizira Crnčević.

Podsjeća i da su uputili apelaciju Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti odluke da se topli obrok i regres stope u platu.

– Tražimo svoje načine da se izborimo za prava svih zaposlenih u oblasti koju zastupamo. Nadam se da ćemo naići na razumijevanje, ako ne, onda ćemo povlačiti druge poteze koji su zakonom dozvoljeni- govori on.

Odgovor iz kabineta predsjednika, kaže, još nije stigao, ali sindikalci ne misle čekati beskonačno.

Podsjetimo da je za 29. septembar najavljen protest radnika u javnoj upravi, koji organizuju Sindikat uprave RS, Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS, Strukovni sindikat doktora medicine RS, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS, a zbog neispunjavanja Sporazuma o povećanju plata.

Podršku su ovih dana dobili i od Sindikata pravosuđa RS.