Najvrijedniji pasoši na svijetu u 2024. godini nalaze se u rukama žitelja šest zemalja koji bez viza mogu da putuju u 194 od 227 destinacija. Četiri zemlje članice EU sada dijele krunu sa Singapurom i Japanom koje imaju pasoš broj jedan u tromjesečnom Henlijevom indeksu pasoša. To su Španija, Njemačka, Francuska i Italija.

Dvije azijske zemlje dominirale su indeksom u posljednjih pet godina. Na drugom mjestu su zemlje poput Južne Koreje, Finske i Švedske sa bezviznim pristupom za 193 države. Treće su bile Danska, Irska, Holandija i Austrija. Velika Britanija je napredovala za dva ranga na četvrto mjesto. Australija i Novi Zeland zauzeli su šesto mjesto, dok su SAD zadržava 7. mjesto, prema Henlijevoj rang listi.

Pasoši se rangiraju 19 godina

Globalno rangiranje pasoša staro je 19 godina je sprovedeno na osnovu podataka koje je obezbijedila Međunarodna uprava za vazdušni saobraćaj ili IATA, koja rangira svjetske pasoše na osnovu broja destinacija kojima njihovi vlasnici mogu pristupiti bez prethodne vize. Najviše rangirani pasoši omogućavaju putovanje do 166 više destinacija bez vize u poređenju sa Avganistanom, koji ima pristup samo 28 zemalja i koji je posljednji na rang listi, piše Blic.

Ujedinjeni Arapski Emirati su napravili „najveći skok“ na indeksu u posljednjoj deceniji, skočivši sa 55. u 2014. na 11. poziciju, navodi se u izvještaju.

Druga značajna poboljšanja u mobilnosti uključuju Ukrajinu i Kinu, koje su se popele po dva ranga u protekloj godini. Kina je sada na 62. mjestu na indeksu, dok je Ukrajina sada na 32. mestu.

Od zemalja regiona najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 9, mjestu, zatim slijedi Hrvatska koja je na 13. mjestu. Srbija se nalazi na 37. mjestu sa 138 zemalja, Crna Gora je na 46, a BiH ma 50. mjestu.