Nakon šte se u medijima pojavila informacija da su na području Viteza, tačnije u selu Jardol, dvije maloljetne osobe u rasponu od dvije godine počinila samoubistvo, MUP SBK je potvrdio ovu informaciju za N1.

Iz MUP-a kažu da su u prvih osam mjeseci ove godine dva maloljetna lica počinila samoubistva, te da je u 2021. i 2022. godini po jedan maloljetnik počinio samoubistvo ne navodeći razloge zbog čega su to uradili.

Oni navode da i dalje rade na rasvjetljavanju ovih slučajeva. N1 je bio u selu i u neformalnom razgovoru mještani kažu da su u šoku već dvije godine te da strahuju za svoju djecu. Dodali su da zbog nesavjesnog izvještavanjem pojedinih portala trebaju institucije rješavati ovaj problem.

“U prvih 8 mjeseci tekuće godine na području Viteza prijavljena dva samoubistva koja su izvršili maloljetnici. Također, u toku 2021. i 2022.godine na ovom području prijavljena su dva takva slučaja. U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom u ovim slučajevima službenici policije su poduzeli zakonom propisane mjere i radnje”, kazali su iz MUP-a.

Maloljetnici koji su počinili samoubistvo bili su u adolescentom dobu, njih troje imalo je 16 godina, a jedna osoba 17.

Kontaktriali smo načelnika Opštine Vitez Borisa Marjanovića koji je rekao da ima mjesta za zabrinutost i da se institucije moraju pozabaviti ovim pitanjem i riješiti ovaj problem.