Upitan da prokomentariše stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj, sa osvrtom na dva skorašnja bjekstva pritvorenih lica iz institucije Srpske, Goran Selak, lider Socijalističke partije Srpske i dugogodišnji rukovodilac u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, ocjenio je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj kao zadovoljavajuće.

“Sagledavajući nedavno bjekstvo iz suda u Banjaluci, najprije bih naglasio da korijen problema leži u činjenici da Sudska policija nije odgovorna izvršnoj vlasti, koja je operativnija i dinamičnija, već je Sudska policija pod direktnom kontrolom Sudske vlasti, odnosno kod nas Vrhovnog suda Srpske, što je nezabilježen slučaj u regionu. Sudska policija bi trebalo da funkcioniše u okviru Ministarstva pravde, što bi sigurno dovelo do povećanja discipline i odgovornosti”, izjavio je Selak.

Komentarišuću bjekstvo iz KPZ Trebinje, lider SPS-a je rekao da se strogo mora voditi računa prilikom izbora rukovodioca u specifičnim i bezbjednosno rizičnim ustanovama.

“Prije svega potrebno je birati kompetentne ljude sa respektabilnim iskustvom u sistemu izvršenja krivičnih sankcija. Takođe, veća pažnja se mora posvetiti edukaciji osoblja u kazneno – popravnim ustanovama. Predložio bih da se u okviru Policijske akademije MUP-a obavezno i u svakoj klasi školuje određeni broj policajaca za potrebe Sudske i policije kazneno – popravnih ustanova u Srpskoj. Na ovaj način postigla bi se unificiranost i adekvatna obučenost svih policijskih službenika”, naglašava Selak.

Na pitanje da prokomentariše navode Zukana Heleza koji tvrdi da u Srpskoj postoje vojni kampovi za obuku paravojnih formacija, Selak je rekao da Helez govori neistine već duže vrijeme, te da je Republika Srpska apsolutno posvećena miru i primjeni Dejtonskog sporazuma, a da pojedini bošnjački političari pod hitno moraju napraviti otklon od ratnohuškačke retorike.