Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je danas da samo kupovinom domaćih proizvoda i jačanjem domaće privrede Republika Srpska može da se razvija, da se poveća punjenje budžeta kao preduslov ekonomske stabilizacije i prosperiteta, da se postigne rast plata, penzija i poveća stopa zaposlenosti.

On je rekao da je nažalost primjetno da su napadi na privrednike iz Republike Srpske sinhronizovani i sistemski, da se njihovo poslovanje u javnosti redovno predstavlja kao kriminalno i tajkunsko.
„SPS je partija socijalne pravde i razvoja. Međutim, očigledno je da mi kao društvo još uvijek nismo prihvatili činjenicu da je komunizam završena priča i da smo svojom voljom prihvatili prelazak na neki drugi politički sistem u kojem je privatni sektor jedna od okosnica rasta i razvoja“, rekao je Selak.

On je dodao da jaka domaća privreda znači jaku Republiku, te da s toga ne čude stalni napadi na svaku jaku domaću kompaniju i pokušaji njenog kompromitovanja.
„Kada čitate medije, posebno one u FBiH, ne možete se oteti utisku da su sve privatne kompanije u Srpskoj kriminalne i da se bave nedozvoljenim radnjama ili da se politički protežiraju. Posljednji primjer je saopštenje privatne, fantomske organizacije IFIMES koja je, nakon što je jedna privatna kompanija iz Srpske odlučila da investira u Sloveniji, bez ijednog dokaza saopštila da iza kompanije stoji neko drugi sa svojim kapitalom, a sve sa ciljem kompromitacije kompanije“, rekao je Selak.

Istakao je da ne postoji investicija iz Srpske koja se ne pokušava na neki način kompromitovati, dok javno objavljeni pokazatelji krajem prošle godine govore da prvih deset najbogatijih privrednika BiH dolazi iz Federacije BiH i nijedan iz Srpske.
„Na tom spisku nema nijedna kompanije iz Srpske, mada je u javnosti konstantno prisutna kampanja protiv njih i utisak je skroz drugačiji. Takav obrazac djelovanja potpuno je sinhornizovan, a njegov cilj je opstruisanja i rušenje naše privrede kao kamena temeljca svakog drugog razvoja“, rekao je Selak.

On je dodao da veoma malo firmi iz Republike Srpske posluje na teritoriji FBiH, dok je situacija, kada je riječ o Srpskoj obrnuta.
„Iako firme iz Srpske nisu dobro došle u Federaciju BiH, Republika Srpska, kao otvoreno društvo, bez bilo kakvih smetnji i opstrukcija, omogućava normalno poslovanje privrednicima koji dolaze iz FBiH. Mi nemamo problem da oni posluju u Srpskoj, ali zahtijevamo iste uslove za privrednike iz Republike Srpske, koji zaslužuju našu punu podršku”, rekao je lider SPS-a.

Selak je poručio da hitno potrebno i buđenje svijesti o važnosti kupovine domaćih proizvoda.
„Od presudne je važnosti da kupujemo domaće proizvode, da osiguravamo automobile u domaćim kompanijama, da točimo gorivo na našim benzinskim stanicama, da otvorimo račune u domaćim bankama. Konkretnom i svakodnevnom podrškom domaćoj privredi direktno ćemo pomoći Republici Srpskoj i uticati na rast BDP-a čime će se otvoriti mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta i investicije”, zaključio je Selak.