U utorak, 21. novembra navršava se 28 godina od parafiranja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, potpisanog u Dejtonu, SAD. Tim povodom Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske, izjavio je da je Dejtonski sporazum međunarodni ugovor, koji predstavlja unikatno i odgovarajuće rješenje za komplikovanu ustavnu, političku i društvenu stvarnost u BiH.

“Dejtonskim sporazumom omogućeni su mir i stabilnost kao najvrednije tekovine čovječanstva, ali je uspostavljena i današnja BiH, koju čine dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda. Dejtonski sporazum je omogućio enitetima i narodima da, kroz ustavne mehanizme, očuvaju svoje posebnosti, održavaju mir i obezbijede građanima ekonomski prosperitet”, izjavio je Selak.

U utorak, 21. novembra u Republici Srpskoj biće obilježena 28. godišnjica parafiranja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, potpisanog u američkoj bazi Rajt Peterson, Dejton, država Ohajo, SAD.

“Socijalistička partija Srpske čvrsto podržava nastojanja Republike Srpske u cilju odbrane Dejtonskog sporazuma. Dejtonski sporazum je optimalno rješenje za BiH, jer omogućava suživot, mir i stabilnost, ali i pravo na razvijanje posebnosti Republici Srpskoj, koja je svima nama najvažnija tekovina i istorijski podvig srpskog naroda”, naglasio je predsjednik SPS-a.