Sa dolaskom niskih temperatura, vlasnici automobila suočavaju se s jutarnjim problemom zaleđenih prozora, pronalazeći način kako brzo i efikasno ukloniti led. Dok strugači za led mogu pomoći u uklanjanju ledenog sloja, može potrajati i do 20 minuta da se problem u potpunosti riješi.

Stručnjaci za automobile na LeaseCar.uk identifikovali su sedam stvari koje će pomoći osloboditi vozila od tvrdokornog leda sa vjetrobranskog stakla i prozora.

Limun

Limunska kiselina u limunu može pomoći u razbijanju ledene barijere. Iscijedite sok na vjetrobransko staklo, zatim ga isperite mlakom vodom i obrišite krhotine samim limunom.

Vrećice za sendviče

Vrećica za sendvič s patentnim zatvaračem napunjena mlakom vodom može pomoći u uklanjanju leda u nekoliko sekundi. Nemojte koristiti mlaz tople vode jer bi vam moglo puknuti vjetrobransko staklo.

So

Posipanje soli po vjetrobranskom staklu pomoći će otopiti led hemijskom reakcijom bez izazivanja pukotina. Za ogledala stavite so na spužvu i namočite je u toplu vodu prije brisanja.

Luk

Nasjeckajte crni luk na polovine i naveče njime protrljajte vjetrobransko staklo kako biste spriječili lijepljenje debelog sloja leda.

Alkohol

Upotrijebite izopropilni alkohol za čišćenje leda i istrljajte zaslon krpom od mikrovlakana. Votka takođe može pomoći kao instant odleđivač.

Otopina bijelog sirćeta

Mješavina bijelog sirćeta i destilovane vode pomiješana u spreju može spriječiti stvaranje leda noć prije.

Topli peškiri

Topao, vlažan peškir može pomoći u brzom uklanjanju debljih komada leda na vjetrobranskom staklu bez oštećenja automobila.