Zastupnik SDS-a u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine Mladen Bosić kazao je da su predložili amandman na rezoluciju protiv nasilja nad ženama kako bi se onima koji se dovode u vezu s porodičnim nasiljem onemogućilo zaposlenje u državnim institucijama.

Prijedlog rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hercegovini se našao jučer pred zastupnicima državnog parlamenta.

Predlagači rezolucije su poslanici Jasmin Imamović, Saša Magazinović, Ermina Salkičević Dizdarević, Rejhana Dervišević i Albin Muslić, međutim i drugi zastupnici su imali svoje prijedloge i amandmane na rezoluciju zbog čega ista nije usvojena odmah.

Usvojen je zaključak da svi predlagači amandmana na tekst ovog Prijedloga rezolucije usaglase tekst sa samim prijedlogom kako bi o tome raspravljali i glasali na narednoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

Bosić je poručio da su rezoluciju predložili upravo oni koji su prije nekoliko dana izglasali nasilnika na novu poziciju te da ministar Zukan Helez, koji je suosjećao sa svjedočanstvom supruge Staše Košarca, sada sjedi s njim u Vijeću ministara BiH.

“Predlagači rezolucije protiv nasilja nad ženama su prije sedam dana glasali za čovjeka koji se povezuje sa porodičnim nasiljem i izabrali su ga na novu poziciju upravo u ovome parlamentu. Supruga tog čovjeka, danas visokog funkcionera Vijeća ministara je baš ovdje u Parlamentu davala izjavu i bilo je mučno slušati fraze kao ‘progutaće vas mrak’, ‘davljenje djeteta’, ‘napad na život i tijelo’, ‘udarci u potiljak’ itd. Na toj komisije gdje je žrtva porodičnog nasilja davala svoju ispovijest, Zukan Helez, danas ministar odbrane iz SDP-a rekao je ‘iz ličnog iskustva razumije gospođu Stanković. Moju punu podršku imate. Ja tu vidim i moju majku i moju sestru’. Helez danas sa tim čovjekom sjedi u Vijeću ministara, a o kojem je ranije govorio sve najgore“, pojasnio je Bosić.

Dodao je kako bi bio u dilemi da li je to sve tačno da se i sam nije uvjerio u Košarčeve napade na žene. Kako tvrdi, 2018. godine mu se požalila uplakana Aleksandra Pandurević, tada poslanik u Predstavničkom domu, s tvrdnjom da ju je fizički napao Staša Košarac ispred lifta.

Bosić je kazao da nasilje dijelom proizvode i političari svojim nasilničkim govorom i bahatim ponašanjem i da to šalje poruku onima koji vjeruju tim političarima da je nasilje u redu.

“Skloni smo da tolerišemo nasilje i da ništa ne uradimo protiv njega. Rezolucija protiv nasilja nad ženama nikoga ne obavezuje i liči mi na alibi za nečinjenje. U njoj su samo deklarativne izjave da osuđujemo nasilje. Mi smo zbog ‘kulture nasilja’ koja se razvila i u ovom parlamentu spremni da prema onima koji su moćni i nalaze se institucijama progledamo kroz prste jer se radi o ljudima iz vlasti koji im mogu zatrebati za nešto”, zaključio je Bosić.