SDA je danas najavila da će “protiv organizatora i osoba koje su iz budžeta osigurale sredstva za obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske biti podnesena krivična prijava Tužilaštvu BiH zbog kršenja Krivičnog zakona BiH koji se odnosi na neizvršavanje i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH”.

Krivičnu prijavu u ime SDA podnijeće potpredsjednik Stranke Ramiz Salkić.

-Pozivamo predstavnike udruženja žrtava rata da također podnesu krivične prijave i time izvrše dodatni prtisak na Tužilaštvo BiH koje izbjegava da po službenoj dužnosti pokrene krivični postupak protiv odgovornih osoba – kažu iz SDA.

Dodaju da je “odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o tome da 9. januar ne može biti Dan Republike Srpske jasna i nedvosmislena, a kršenje i nepoštivanje te odluke je krivično djelo”.

-Istrajavanjem da se 9. januar obilježava kao ‘Dan RS’, politički predstavnici Republike Srpske slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je anticivilizacijski čin i poruka da od secesionističke i šovinističke politike nisu odustali  – zaključuju iz SDA, prenosi Klix.