Iako su lideri političkih partija koje čine vlast na nivou BiH dogovorili usvajanje tri zakona na sjednici Savjeta ministara, juče je usvojen tek jedan i to Zakon o strancima, dok će se o Zakonu o tržištu vina i Zakonu o sudovima obaviti dodatne konsultacije.

“U jednom članu je problem koji se odnosi na vjerske simbole i mogao bi značiti da sutkinje islamske vjeroispovjesti koji su pokrivene u nekom spornom tumačenju ne bi mogle biti sudije i obavljati pravosudne funkcije. Dogovor je da te neke stvari treba usaglastii i usvojiti do petka ujutro kako bi po dgovoru u ponedjeljak na sjednici Predstavničkog domumenta bili usvojeni i spremni na potvrdu u Domu naroda”, rekao je Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH nakon sjednice Savjeta ministara BiH dodajući da bi “nova institucija suda trebala da bude smještena u Istočnom Sarajevu”.

Kada je riječ o Zakonu o tržištu vina problem je kako su rekli tehničke prirode, odnosno datum stupanja na snagu novog zakona i prestanak važenja trenutnog zakona, a stigla je i sugestija Kancelarije za zakonodavstvo povodom toga.

“Mislim da bismo se tu trebali dgovori vrlo brzo oko konačnog teksta”, rekao je Konaković.

Edin Forto, ministar transporta i komunikacija BiH govoreći o Zakonu o strancima rekao je da će se na sjednici Predstavničkog doma u ponedjeljak pokušati amandmanski djelovati na taj Zakon i to na nain da se omogući digitalnim nomadima da borave u Bosni i Hercegovini.

I Forto i Konaković istakli su da je sjednica bila vrlo produktivna te da očekuju da se u skladu sa dogovorom lidera političkih partija svi zakoni koji su dogvoreni potvrde i u Domu naroda.

S druge strane u opozicionim partijama tvrde da zakoni koji se usvajaju i koji su dogovoreni predstavljaju kozmetičke promjene i da se ne radi uopšte o evropskim zakonima koji su kao obaveza stavljeni pred Bosnu i Hercegovinu. Takođe, opozicione stranke, posebno u Republici Srpskoj ističu i da je usvajanjem tih zakona prekšena odluka NSRS te da je SNSD zarad ministarske pozicije ugrozio interese Republike Srpske.

“Vladajući SNSD i njihov predsjednik Milorad Dodik ko zna koji put pogazili su i unizili najvišu instituciju Republike Srpske jer prema zaključcima NSRS, prva odluka koja je trebala biti donesena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je zakon o Ustavnom sudu BiH i zamjena stranih sudija domaćim, a ništa ot toga se nije desilo”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a dodajući da se desila političko-trgovačka nagodba u kojoj je SNSD dobio ministarsku poziciju, usput i “prodaju kumovske zgrade u iznosu od najmanje 70 miliona”, a vjerovatno s namjerom da idu na 100 miliona.

Predsjednik PDP-a rekao je da bi najbolje bilo da se posteri sa likom Dodika prelijepe flasterom an kojem piše “falsifikat, lažnjak, prevarnat” jer je pogazio vlastiti narod, prodao NSRS za fotelju i da sada imamo novi zakon kojim se osniva novi sud na nivou BiH

“To pokazuje koliko daleko ide sa svojim prodajama, izdajama, prevarama”,  poručio je Borenović.

I Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS rekao je da je juče izvršen najveći napad na instituciju NSRS od kada postoji te da su prekršeni važni zakoni i zaključci i to od strane predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, odnosno od strane SNSD koalicije. 

Konaković je juče rekao da će se uskoro razgovarati o temi Ustavnog suda BiH te da se radi o jednoj od najvažnijih tema na koju se gleda različito, te da se nada da će vrlo brzo imati tekst tog zakona.

“Vidim rješenje svih problema ovako kako mi idemo. Bez velikih svađa, tuča, napuštanja sastanaka, blokada. Otklanjamo jedan po jedan problem, usvjamo zakone, vraćamo povjerenje u proces u BiH”, rekao je Konaković.

Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izjavio je danas nakon sjednice kolegijuma ovog doma da očekuje kako će se nastaviti reformski procesi i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u skladu sa dogovorom političkih partnera.

Podsjetio je da je sjednica ovog doma zakazana za 30. avgust te da predložene tačke dnevnog reda prate dinamiku u skladu sa dogovorenim.