Nakon što je SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske rebalansom u prošloj godini za javni poziv iz oblasti kulture preko noći skinuo milion KM, i to nakon što su okončane sve procedure i komisija završila bodovanje projekata, apsolutno nemaju pravo da pričaju o ulaganju u kulturu.

Rekla je ovo poslanik PDP, Mirna Savić-Banjac, nakon što su iz GrO SNSD Banjaluka, uputili kritike vezane za ulaganje novca u kulturu na nivou Banjaluke.

– SNSD u Banjaluci i njihov Savjet za kulturu, umjesto da su se javno izvinili svim udruženjima koje su ostavili bukvalno na cjedilu, javlja se, ni manje ni više, nego da komentariše sredstva za kulturu u Banjaluci. Grad Banjaluka samo u prošloj godini za javni poziv za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture izdvojio je 170.000 KM, više nego SNSD u čitavoj Republici Srpskoj! – rekla je ona.

Dodaje da kada se pogledaju sredstva koja Grad Banjaluka u ovom mandatu izdvaja za kulturu, redovne programske aktivnosti, kalendar kulturnih manifestacija, javne pozive, jasno je da se sredstva stalno povećavaju.

– Predlažem Savjetu za kulturu SNSD-a da poprave katastrofalno stanje koje svojim politika sve više urušavaju u Republici Srpskoj, da se ugledaju na Banjaluku, a vrata su im širom otvorena za sve savjete i pomoć. Takođe, predlažem da udruženjima kojima su oteli milion maraka mimo svih procedura, nadoknade izgubljen novac – navodi Savić-Banjac.

Ona smatra da je savjet za kulturu zaboravio ili ne zna da su u manjim lokalnim zajednicama sredstva koja su očekivali od nadležnog ministarstva bila za jedini događaj iz oblasti kulture na nivou čitave godine.

– Mnogi od njih su se i zadužili da se projekat realizuje, a novac je nestao jednim glasanjem poslanika SNSD. Banjaluka u mnogim oblastima može da bude primjer ostalim lokalnim zajednicama koje vode SNSD-ovi načelnici i gradonacelnici, a želim da informišem uvaženi Savjet da je Kuća Milanovića propadala i prijetila joj je ista sudbina kao Sokolskom domu, koji smo takođe vratili na listu javnog dobra, ali na inicijativu Grada se Vlada uključila i Kuća Milanović biće prvi kulturni centar još od Banskog dvora – navodi ona.

Kaže da se nadam da će Savjetu za kulturu sugerisati da se ozbiljnije bave svojim poslom, kako bi čitava gradska organizacija SNSD-a počela djelovati bar malo ozbiljnije.

– Shvatam da dr Šobot nije u toku sa dešavanjima iz oblasti kulture, tako da je razumljivo da ne može da sagleda jasno stanje niti da zna činjenice, ali ga je Savjet trebao bolje informisati prije potpisivanja saopštenja koje zvuči amaterski. Takodje, mogao se kod Savjeta za kulturu raspitati da li je prihvatljivo i normalno da SNSD disko postane sinonim za opijanje maloljetnika i lošeg primjera omladini. Takođe, novac koji se tu svakodnevno troši na raznorazne, u najmanju ruku, neprikladne sadržaje, bio bi dovoljan da nadoknadi ono sto su uzeli kulturi i ljudima koje su doveli u stanje da preživljavaju od ljubavi prema poslu i entuzijazma – rekla je Savić-Banjac.

S obzirom na to da je sramno saopštenje potpisao dr Šobot, Savić-Banjac dodaje da je sada pravo vrijeme da se vrati svom poslu.

– Možda da preuzme UKC od doktora Mentora, završi garažu, nabavi osnovna medicinska sredstva i tu pokaže da može bolje, jer svakim saopštenjem i potezom sve više postaje loš kandidat, a doktorska profesija mu je sve više u sjeni – zaključila je ona.