Predsjednik SDS-a Milan Miličević izjavio je da su predstavnici Kluba poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili otvoreno pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću u kojem traže održavanje posebne sjednice sa informacijom o realizaciji zaključaka parlamenta Srpske.

Miličević je rekao da su zaključci decidno navedeni, te da je ključni zaključak bio da je prioritet rad na zakonu o Ustavnom sudu BiH koji podrazumijeva i odlazak starnih sudija iz te pravosudne institucije.


“Taj zaključak nije ispoštovan. Evidentno je kršenje odluka Narodne skupštine Republike Srpske. Nije ispoštovano ni to da predstavnici Srpske neće uopšte raspravljati u parlamentu BiH o bilo kojem zakonu”, izjavio je Miličević novinarima nakon sastanka predstavnika Kluba poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red, koji je održan u Istočnoj Ilidži.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je usvajanje evropskih zakona u parlamentu BiH prenos nadležnosti.

“SNSD, sa svojim koalicionim partnerom iz žtrojkež i HDZ-om kreće u usvajanje zakona mimo stava Narodne skupštine Republike Srspke, u kojem je definisano da je prvi zakon koji treba biti usvojen, zakon o Ustavnom sudu BiH. Od toga nema ništa”, rekao je Borenović.

Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović naveo je da “društvo ide u potpuni totalitarizam” i da je danas predlagao “neka radikalna rješenja”, o kojima će još biti riječi.