Zahvaljujući Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu “Duša djece” u toku ove godine 172 mališana dobila su šansu za ozdravljenje, kazala je Jasminka Vučković, direktorica Fonda, dodajući da je ovaj broj mnogo veći u u poređenju sa prethodnim godinama.

Naime, kako je kazala, za nepunih šest godina postojanja Fond je finansirao liječenje 627 mališana iz Srpske, za šta je izdvojeno više od 35 miliona maraka.

Ona je istakla da su u ovoj godini pripremili novi Pravilnik sa izmjenama i dopunama pravilnika o načinu, postupku, obliku, obimu i rokovima korištenja sredstava kojima se pojednostavljuju procedure odobravanja novca za liječenje u inostranstvu.

“Tokom pandemije virusa korona postali smo svjesni problema putnih i troškova smještaja u inostranstvu i tada smo donijeli odluku o refundiranju tih troškova. Ukidanjem vanredne situacije prestala je mogućnost refundacije, a bili smo svjesni da to pitanje moramo urediti i da imamo prostora. Krenuli smo u izmjenu pravilnika prema kojem je sada omogućena refundacija troškova”, rekla je Vučkovićeva i dodala da su u novom pravilniku izbacili i dio administrativnih procedura koje su bespotrebno opterećivale roditelje djece kojima je neophodno liječenje te dijagnostika.

Fond solidarnosti “Duša djece” za osam mjeseci ove godine finansirao je liječenje i dijagnostiku za 172 djece, odnosno izdata su 234 rješenja jer su neka djeca liječena i više puta u toku godine, za šta je izdvojeno oko 4,8 miliona KM.

Kako navode, najskuplje liječenje u ovoj godini iznosilo je 460.000 evra. Riječ je o djetetu koje se liječi u Njemačkoj, a koje boluje od akutne limfoblastne leukemije.

Najčešći razlozi za upućivanje na liječenje u inostranstvu su maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacija, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja. Takođe, česti su zahtjevi za slanje materijala za genetske analize u inostranstvo.

Djeca su liječena u referentnim klinikama širom svijeta, u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Nizozemskoj i drugim zemljama.

“Zahvaljujući saradnji s Adiko bankom u Banjaluci u aprilu ove godine oko 200 mališana koji su se liječili u inostranstvu dobilo je štedne knjižice, na kojima je banka donirala određen iznos uz stimulativnu kamatnu stopu. Fond je ovom društveno odgovornom akcijom htio da poruči roditeljima i djeci da vjerujemo u njihovo ozdravljenje i da, kada odrastu, uz radost i sreću potroše ovaj novac”, navode iz Fonda.

“Republika Srpska je prva u regionu koja je na ovaj način osmislila funkcionisanje jedne ustanove koja finansira liječenje djece u inostranstvu. Iako moj sin ima zdravstvene probleme od rođenja, s osnivanjem Fonda više ne moramo da razmišljamo kako ćemo da platimo liječenje u inostranstvu”, poruka je jednog od roditelja.