Lideri stranaka u BiH često se pozivaju na to da su podmladili stranke, da mladi trebaju preuzeti sve procese, pa smo istražili kakva je situacija po tom pitanju u najvišim zakonodavnim tijelima.

Ipak, situacija je takva da je broj onih koji bi trebali uživati sa unučićima približan broju zastupnika koji imaju do 40. godina.

U kategoriju mladih do 35 godina pripada samo jedna osoba u Predstavničkom domu (broji 42 mjesta), koja je u isto vrijeme na gornjoj granici, jer ima 35 godina, a riječ je o zastupnici SNSD-a Sanji Vulić. Njoj je to drugi mandat u ovom zakonodavnom tijelu, piše Avaz.

Drugi mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine obavlja i visoka funkcionerka HDZ-a Darijana Filipović, koja je godinu starija Sanje Vulić.

Osim dvije navedene zastupnice, još četiri osobe imaju manje od 40 godina u Predstavničkom domu, a svo četvoro je rođeno 1984. godine.

Riječ je Midhatu Čauševiću (SDA), Elvisi Hodžić (NES), Mii Karamehić Abazović (NiP) i Milanu Petkoviću (US).

Radmanović najstariji u Predstavničkom domu

Ubjedljivo najstariji zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je ujedno i zamjenik predsjedavajućeg ovog doma, a riječ je o Nebojši Radmanoviću, koji je jedan najviših kadrova SNSD-a, koji je obnašao i funkciju člana Predsjedništva BiH. Nebojša Radmanović je rođen 1949. godine.

U lagodnim penzionerskim danima bi trebali biti Amor Mašović (SDA), koji rođen 1955. godine i dugogodišnji SDP-ov gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović (1957). Još jedan dugogodišnji lokalni lider Obren Petrović (SNSD), koji je godinama upravljao Dobojom, ima više od 65 godina.

SNSD-ova Ljubica Miljanović u oktobru ove godine puni 65 godina.

Priliku u Domu naroda PSBiH dobilo je još manje osoba od 40 godina, a procentualno veći broj osoba koji imaju više od 65 godina.

Kao i u Predstavničkom domu, SNSD i u Domu naroda prednjači kada su u pitanju i najmlađe i najstarije osobe. SNSD-ov Radovan Kovačević je 1983. godine, kao i SDS-ov Želimir Nešković.

Nović najstariji u Domu naroda

Ubjedljivo najstariji delegat u Domu naroda je SNSD-ov Sredoje Nović, koji je rođen prije 76 godina.

Delegati Dragan Čović i Nikola Špirić su članovi rukovodstva Doma naroda PSBiH, a ujedno i vršnjaci. Obojica su rođeni 1956. godine, dok je godinu mlađi nekadašnji član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Interesantno podatak je i da je među šest zastupnika do 40 godina u Predstavničkom domu, koji je volja birača, četiri su žene, dok takav slučaj nije u Domu naroda PSBiH, o čijem sastavu odlučuju političari. U Domu naroda među 15 delegata se nalaze samo dvije žene, a niti jedna ne spada u kategoriju najmlađih.