Sajam komunalne opreme i prateće industrije “Ekspo Prijedor 2024” okupio je juče na aerodromu Urije u Prijedoru 26 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Direktor preduzeća “Komunalne usluge” Prijedor Dalibor Grabež rekao je da je ovo prilika da se na jednom mjestu okupe brojni direktori i da mogu direktno s distributerima i prodavcima komunalne opreme da se upoznaju i da vide nove tehnologije iz oblasti komunalne djelatnosti kako bi unaprijedili svoj rad.


-Isto tako, bitno za nas, za grad Prijedor, je da predstavimo naše privredne i turističke potencijale- rekao je Grabež.


Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je gradsko preduzeće ovim sajmom napravilo jedan od više krupnih iskoraka u svom radu unazad tri godine, a da grad učestvuje u nabavci nove mehanizacije i obnovi voznog parka.


-Naglasiću da smo ove godine izdvojili dodatnih 100.000 KM u budžetu grada za nabavku još jedne mašine buldozera koji će biti smješten na deponiji. U razgovoru sa mještanima oni su tražili da se deponija dodatno zatrpava svaki dan. Drugih 100.000 KM izdvojiće preduzeće i uskoro očekujemo raspisivanje tendera za nabavku upravo te mašine-najavio je Javor.


Predsjednik Udruženja komunalnih i uslužnih djelatnosti Republike Srpske Aleksandar Vračević rekao je da je cilj sajma da omogući da u jednom danu kolege iz komunalnih preduzeća, koje realno imaju previše obaveze i nisu u stanju da posjete mnoge značajne sajmove, na nekoj lokaciji u Republici Srpskoj postoji sajam koji će od iduće godine biti fiksan – prva sedmica juna, i postati tradicija.


-Dosta kolega ima problem sa zastarjelom opremom, sa nedovoljno opreme, imamo i svijetlijih primjera, kao Prijedor i Banjaluka. Kolege se trude na razne načine i zato je značajno da oni upoznaju ljude koji su ponudioci opreme, jer u razgovoru s njima mogu da dođu do neke polovne opreme, do načina finansiranja. Sad se ta situacija dosta popravlja i zato i jeste cilj da kolege dobiju te informacije, a ovo je jedinstvena prilika-dodao je Vračević.


Domaćin i organizator sajma je gradsko preduzeće “Komunalne usluge”, a saorganizator je Udruženje preduzeća komunalnih i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.