Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije za 11 pojedinaca, osam entiteta i jedan brod zbog optužbi da su umiješani u razvoj iranskih programa raketa i dronova.

Kako je saopštilo američko ministarstvo finansija, pored iranskih zvaničnika sankcije su usmjerene i na kineske i honkonške firme i građane kao i jedan brod koji plovi pod venecuelanskom zastavom za koji se smatra da je služio za prevoz iranskih raketa isporučenih venecuelanskoj vladi.

SAD su danas preduzele niz koraka da signaliziraju da će zbog isporuka iranskih bespilotnih letjelica Rusiji iranski raketni program i dalje biti pod zabranom i nakon današnjeg isteka sankcija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Rusija je u utorak saopštila da od srijede više nije potrebno odobrenje Savjeta bezbjednosti za prenos raketne tehnologije Iranu jer ističu sankcije UN, ne navodeći da li zvanična Moskva sada planira da podrži razvoj iranske raketne tehnologije, navodi Rojters.

Nastojanja Sjedinjenih Američkih Država da se ograniče iranski raketni i programi bespilotnih letjelica dolazi u jeku nove krtike zvaničnog Vašingtona zbog podrške zvaničnog Teherana Hamasu koji je 7. oktobra izvršio napad na jug Izraela u kojem je poginulo najmanje 1.300 ljudi.